Dankzij de nieuwe drugstesten die we ontwikkelden, vergroten we de pakkans bij gebruikers. Zo hopen we het gebruik van designerdrugs terug te dringen

Het opsporen van nieuwe psychoactieve substanties op basis van activiteit in plaats van structuur als alternatieve detectie methode in forensische toxicologie

POPULARISEREND ARTIKEL

ONGRIJPBARE DRUGS TE SLIM AF

Bio

Annelies Cannaert (°1989) studeerde in 2012 af als apotheker aan de UGent. Ze startte datzelfde jaar met haar doctoraat waarin ze nieuwe methodes ontwikkelde voor het opsporen van designerdrugs. Ze combineert haar job aan de universiteit met onderzoekswerk in het toxicologielab van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

Doctoraat in het kort

In mijn doctoraat ontwikkelde ik samen met collega’s een nieuw concept voor het opsporen van designerdrugs. Designerdrugs worden meestal gecreëerd door de chemische structuur van illegale drugs of voorgeschreven geneesmiddelen te veranderen. Zo bekomen producenten nieuwe stoffen die niet onder de internationale drugscontrole vallen en ontsnappen aan klassieke drugstesten. Daarom ontwikkelden we een alternatieve screeningsmethode waar de detectie gebeurt op basis van de activiteit van drugs in plaats van hun structuur.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

De laatste jaren is er een enorme toename aan designerdrugs en het gebruik ervan is gelinkt aan allerlei ernstige nevenwerkingen die zelfs kunnen leiden tot de dood. Een van de voornaamste redenen om deze drugs te gebruiken is de lage pakkans bij de klassieke drugstesten. Door deze drugs wel opspoorbaar te maken, verhogen we de pakkans en kunnen we zo hopelijk het gebruik van deze drugs terugdringen.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Ik kreeg, dankzij mijn doctoraatsonderzoek, al wat kansen om mijn onderzoek te verspreiden via de media. Dat deed me beseffen dat je als onderzoeker gemakkelijk in een soort ‘wetenschappelijk’ isolement verzeild raakt. Ik wil via de PhD Cup de kans grijpen om de media nog meer te kunnen inschakelen om mijn onderzoek te delen met het publiek.