Medische behandelingen op basis van magnetische nanodeeltjes zullen de geneeskunde drastisch veranderen. Ik wil mensen een blik bieden op hoe die toekomst eruit kan zien

Niet-invasieve methoden voor ruimtelijke en kwantitatieve reconstructies van magnetische nanodeeltjes door middel van elektron-paramagnetische resonantie en magnetorelaxometrie

Bio

Annelies Coene (°1988) is een biomedisch ingenieur van opleiding. Ze is van nature een zeer nieuwsgierig persoon die graag uitzoekt hoe alles werkt en verbeterd kan worden. Als postdoctoraal onderzoeker (FWO) werkt ze momenteel op medische toepassingen van magnetische nanodeeltjes, probeert hun gedrag te modelleren en uit te vissen waar ze zich juist bevinden in het menselijk lichaam.

Doctoraat in het kort

Tijdens mijn doctoraat onderzocht ik nieuwe beeldvormingsmethoden voor magnetische nanodeeltjes. De deeltjes zijn het best te vergelijken met magneetjes, die zo klein zijn dat ze onzichtbaar zijn met het blote oog en overal in het menselijk lichaam geraken. Ze kunnen zich aan ziekteverwekkers hechten om zo ziektes nauwkeurig te detecteren, maar ze kunnen ook medicijnen tot bij die ziekteverwekkers brengen. Deze deeltjes worden hierdoor steeds belangrijker voor de geneeskunde. Toch gebruiken we ze nog niet omdat de huidige medische beeldvormingstechnieken, zoals MRI of CT, onvoldoende nauwkeurig zijn om te achterhalen waar die kleine magneetjes juist zitten in ons lichaam. Daarom ontwikkelde ik een nieuwe beeldvormingstechniek die de deeltjes wel nauwkeurig weet te lokaliseren.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Dankzij de door mij ontwikkelde en verbeterde beeldvormingstechnieken wordt het eindelijk mogelijk om medische toepassingen op basis van nanodeeltjes in de praktijk te gebruiken.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Ik geloof dat behandelingen op basis van magnetische nanodeeltjes dé toekomst zijn in de geneeskunde, dankzij hun vele voordelen tegenover de traditionele geneeskunde. Daarom wil ik, onder andere via de Vlaamse PhD Cup, mensen op de hoogte brengen van dit innovatief onderzoeksveld en hen een blik op de toekomst geven.