Astrid Bryon
Bio-ingenieurswetenschappen

Ik bestudeerde jarenlang de overwinteringsstrategie van de bonenspintmijt, een microscopische klein spinachtig beestje dat wereldwijde landbouwplagen veroorzaakt.

Diapauze en de rol van carotenoïden in Tetranychus urticae: een genomische benadering

POPULARISEREND ARTIKEL

SLAPELOZE MIJT, BETERE OOGST

Bio

Na omzwervingen in Oeganda voor haar masterthesis en het werken aan gewasbeschermingsmiddelen bij Belchim Crop Protection, landde bio-ingenieur Astrid Bryon (°1985) in 2010 aan de UGent. Daar combineerde ze twee passies: boeiend doctoraatsonderzoek doen over de kleine oorzaak van een grote landbouwplaag en studenten inspireren tijdens de lessen dierkunde.

Doctoraat in het kort

Ik focuste in mijn doctoraat op de overwinteringsstrategie van een soort mijt die een wereldwijd belangrijke economische landbouwplagen veroorzaakt. Aan de hand van nieuwe genomische technieken legde ik de achterliggende mechanismen van deze winterslaap bloot.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Spintmijten, en de bonenspintmijt of Tetranychus urticae in het bijzonder, vormen een wereldwijde plaag die grote oogstverliezen veroorzaakt. De diertjes worden dan ook duchtig bestreden met chemische bestrijdingsmiddelen. Ik ontrafelde hoe deze beestjes erin slagen om de winter te overleven. Zo zette ik de deur open voor de ontwikkeling van nieuwe, milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen die inzetten op het uitschakelen van de overwinteringsstrategie van de bonenspintmijt.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

De Vlaamse PhD Cup is voor mij een unieke opportuniteit om het belang van landbouwonderzoek te onderlijnen. Ik geloof dat meer maatschappelijke kennis hierover kan leiden tot weloverwogen beslissingen zowel in de supermarkt als bij overheidsinstanties. Fundamenteel en toegepast onderzoek zetten hierbij belangrijke stappen naar oplossingen voor een duurzame vorm van landbouw die voedselzekerheid garandeert.