Met afval uit de energiesector en visserij kunnen we het gebruik van schadelijke pesticiden terugdringen  

De studie van microbiële gemeenschappen in de bodem (rhizosfeer) en het mariene (plastisfeer) milieu in functie van plantengezondheid en biofilmvorming

Bio

Caroline De Tender (°1990) studeerde in 2013 af als bio-ingenieur en startte datzelfde jaar een doctoraat in het Instituut van Landbouw, Voeding en Visserijonderzoek (ILVO) in Merelbeke over micro-organismen in de bodem en de zee, in samenwerking met de Universiteit van Gent. Haar onderzoek gerelateerd aan de Vlaamse landbouw zet ze vanaf oktober verder als FWO post-doctorandus aan de Universiteit van Gent.

Doctoraat in het kort

Binnen mijn onderzoek bestudeerde ik micro-organismen, de kleinste levensvorm op aarde, in twee totaal verschillende omgeving: de bodem en de mariene omgeving. Door de goede organismen te stimuleren, door onder andere restproducten uit de visserij en energiesector toe te voegen aan de bodem, kunnen we onder andere grotere én sterkere planten produceren. Een goed alternatief dus voor het overvloedig gebruik van pesticiden.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Mensen zijn enorm bezig met hun gezondheid, maar beseffen vaak niet dat onze landbouwactiviteiten onze gezondheid niet altijd bevorderen. Een duurzame en milieubewustere landbouw is noodzakelijk om zowel onze gezondheid als onze omgeving te beschermen.

Wat is er nieuw aan je werk?

In plaats van pesticiden bovengronds toe te dienen om planten te beschermen tegen ziekten, kunnen we ze ondergronds beïnvloeden, via micro-organismen. 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Met deze Vlaamse PhD cup zie ik de kans om de moeilijkheden én opportuniteiten voor de landbouw, waar naar mijn mening te weinig over gecommuniceerd wordt, naar voren te brengen en hoe dit onderzoek een steentje kan bijdragen tot een gezondere wereld.

VIDEO PITCH