Ik wil met mijn onderzoek bijdragen tot betere en veiligere geneesmiddelen voor kinderen

Een nieuwe aanpak in pediatrisch geneesmiddelenonderzoek: de ontwikkeling van een juveniel conventioneel varkensmodel voor farmacokinetische en farmacodynamische studies, met desmopressine als voorbeeld geneesmiddel

POPULARISEREND ARTIKEL

NIET GETEST OP KINDEREN

Bio

Elke Gasthuys (°1990) kreeg de smaak voor wetenschappelijk onderzoek helemaal te pakken tijdens haar studies Farmaceutische Wetenschappen. Ze twijfelde dan ook geen seconde toen ze de kans kreeg om aan de faculteit Diergeneeskunde een doctoraat te maken in het kader van het SAFE-PEDRUG-project rond geneesmiddelenonderzoek bij kinderen.

Doctoraat in het kort

Mijn doctoraat maakt deel uit van een groter project dat geneesmiddelenontwikkeling voor kinderen wil verbeteren. Veel van de geneesmiddelen die op de markt komen, worden enkel getest op volwassenen. Maar kinderen zijn geen kleine volwassenen, waardoor deze geneesmiddelen bij hen dus voor bijwerkingen kunnen zorgen. Ik onderzocht concreet hoe het geneesmiddel in het kinderlichaam werkt en hoe het kinderlichaam het geneesmiddel verwerkt. 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Geneesmiddelenonderzoek bij kinderen is nog steeds te beperkt. Zo werd maar 25% van de geneesmiddelen die op de markt aanwezig zijn getest op kinderen. Via het gebruik van dier- en computermodellen kunnen we de werking van geneesmiddelen bij kinderen voorspellen en zo het aantal studies op kinderen verminderen.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Ik wil mensen informeren over het feit dat er te weinig geneesmiddelenonderzoek gebeurt bij kinderen. Naast het bredere publiek, wil ik ook de overheid en de farmaceutische industrie overtuigen om dit bovenaan hun agenda te zetten en hierin meer te investeren.