Op een dag zullen we mensenlevens kunnen redden door gebruik te maken van innovatieve materialen en 3D-printing

Biopolymeren gemobiliseerd op polyester membranen: Een nieuwe kijk op oculaire regeneratie

POPULARISEREND ARTIKEL

LEVENDE CELLEN PRINTEN MET GELATINE

Bio

Al van jongs af aan was Jasper Van Hoorick (°1989) gepassioneerd door wetenschap. Het idee dat je met chemie "alles kan verklaren" stuwde hem richting studies in de scheikunde aan de Universiteit Gent. Hier vond hij zijn passie in de polymeren, een tastbare en veelzijdige vorm van chemie. Het idee om deze polymeren aan geneeskunde te koppelen leidde hem tot een traject van zijn masterthesis rond 3D-geprinte tussenwervelschijven, over z'n doctoraat naar bio-inkten voor oculaire toepassingen tot z'n huidige spin-off-project rond bioinkt-ontwikkeling.

Doctoraat in het kort

"Heel wat mensen komen vroeg of laat in aanraking met lichamelijke problemen door ziekte, ongeval of ouderdom. Denk maar aan chronische rugpijn, cataract, versleten heupen, … . Wat als we dit zouden kunnen voorkomen of genezen door het beschadigde weefsel te vervangen door een nieuwe exacte 3D-geprinte kopie uit lichaamseigen cellen van de patiënt? 

Cruciaal in dat proces van 3D-printen met menselijke cellen is de ontwikkeling van 'bio-inkt': een mengsel van materialen dat de cellen ondersteunt, hen voorziet van voedingstoffen en dat geleidelijk aan afgebroken wordt door de cellen terwijl zij de vorm overnemen. In mijn doctoraat spitste ik mij toe op de ontwikkeling en verwerking van 'bio-inkten' op basis van gelatine, met het oog op herstellen van beschadigd hoornvlies. Daarbij ging ik gelatines modificeren en verwerken om ze geschikt te maken voor hoge resolutie 3D-printing."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"We staan voor een 3D-printrevolutie in de huidige geneeskunde. De technologie is al een eind gevorderd, maar de toepassingen, zoals 3D-geprinte organen, blijven voorlopig nog toekomstmuziek door beperkingen die te maken hebben met materiaal. De materialen uit mijn onderzoek kunnen een deel van de oplossing vormen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik ben gepassioneerd door 3D-printen en regeneratieve geneeskunde (het herstellen van cellen, weefsels en zelfs organen). Het idee dat we ooit mensenlevens kunnen redden door gebruik te maken van innovatieve materialen en 3D-printing sprak steeds erg tot mijn verbeelding. Daarom heb ik hier mijn missie van gemaakt."

VIDEO PITCH