Textiel is meer dan de kleren die we dragen of het tapijt in onze woonkamer. Nieuwe textielmaterialen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we lichtere, duurzamere vliegtuigen kunnen bouwen

Interlaminaire vertaaiing van composietlaminaten door middel van nanovezelmembranen

Bio

Lode Daelemans (°1990) studeerde in 2013 af als burgerlijk ingenieur in de Materiaalkunde. Tijdens zijn doctoraat ontwikkelde hij schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. Als postdoctoraal onderzoeker aan de UGent binnen de vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde werkt hij momenteel verder op dit topic. Zijn onderzoek spitst zich toe op het gedrag van textiel in textielverstevigde kunststoffen die onder andere worden gebruikt in vliegtuigen en windturbines.

Doctoraat in het kort

Ik bestudeerde hoe we composietmaterialen kunnen verstevigen om zo hun levensduur te verhogen. Compostiematerialen zijn opgebouwd uit verschillende lagen plastic. Deze lagen zijn erg sterk, doordat er glas- of koolstofvezels aan werden toegevoegd. De gelaagde structuur is echter ook bros en vatbaar voor scheurtjes, waardoor de lagen van elkaar loskomen en er vaak controles en reparaties moeten worden uitgevoerd. Om dit te vermijden voegden we tussen deze lagen minuscule textielvezels toe. Deze nanovezels fungeren als een soort velcro en houden de lagen in het materiaal stevig  bij elkaar. Hierdoor wordt de sterkte en de levensduur van de composietmaterialen fors verhoogd zonder dat hun gewicht toeneemt.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Lichtgewicht composietmaterialen vind je nu al terug in onder andere windturbines en vliegtuigen. Door ze verder te verbeteren zouden we ze nog veel breder kunnen inzetten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat meer en meer toepassingen (waaronder auto’s, fietsen en andere voertuigen) lichter, sterker en duurzamer worden.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Omdat ik het belangrijk vind om niet alleen aan vakgenoten, maar ook aan mensen die niet vertrouwd zijn met de materie, te kunnen uitleggen waar mijn onderzoek precies over gaat. Mensen denken bij textielmaterialen nog te weinig aan de hoogtechnologische toepassingen waarin ze vandaag worden gebruikt. Daarnaast hoop ik natuurlijk zoveel mogelijk mensen warm te maken voor wetenschappelijk onderzoek en het belang ervan aan te tonen.

VIDEO PITCH