Finaletickets Vlaamse PhD Cup 2017 verdeeld

Artikel

Finalisten PhD Cup 2017De ontknoping van de tweede editie van de Vlaamse PhD Cup nadert. Op woensdag 20 september vond de halve finale plaats in de legendarische Marconi Studio op de VRT. Die leverde 8 sterke finalisten. Zij zullen op 2 oktober een gooi doen naar de felbegeerde PhD Cup. 

Na een intensieve vierdaagse mediatraining namen de 16 genomineerden het bij de VRT in de Marconi Studio tegen elkaar op. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit onder meer Jan Hautekiet (Radio 1), Reinhilde Weyns (Netmanager Canvas) en prof. Karolien Poels (UAntwerpen – Jonge Academie) verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties en de kandidaten op inhoud, helderheid en présence. Dat leverde volgende 8 finalisten op:  

 • Ben Van Duppen, doctor in de fysica (UAntwerpen) met zijn betoog “Grafeen: van smartphone naar lightphone"
   
 • Doris Vandeputte, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (VIB-KU Leuven - VUB) met haar presentatie “Uw kakje zet de standaard"
   
 • Carolien Frijns, doctor in de taalkunde (KU Leuven) met haar uiteenzetting "'Echte' gesprekken stimuleren anderstalige kleuters"
   
 • Frederik Denorme, doctor in de biomedische wetenschappen (KU Leuven - Kulak) met zijn presentatie “Oplossing voor onoplosbare bloedklonters in de maak”
   
 • Ellen Debackere, doctor in de geschiedenis (VUB - UAntwerpen) met haar betoog “Welkom bij A? Aan de grenzen van het 19e-eeuwse Antwerpen”
   
 • Bram Van den Bergh, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (KU Leuven) met zijn presentatie “Dokter, u vergeet iets!”
   
 • Caroline De Tender, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (ILVO - UGent) met haar uiteenzetting “Hoe afval bijdraagt tot minder pesticiden op groenten en fruit”
   
 • Michiel Stock, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (UGent) met zijn presentatie “Wat eet een fabeldier?”

Publieksprijs 
Canvas zal de 8 finalisten nu voor de camera halen om de pitch van hun onderzoek te filmen. De filmpjes komen op dinsdag 26 september online, waarna het publiek tot de kans zal krijgen een stem uit te brengen. De finalist met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs en mag rekenen op redactionele aandacht in De Morgen en Eos Magazine. 

Finale
Wie van deze acht wetenschappers de Vlaamse PhD Cup 2017 wint, raakt bekend op 2 oktober in de Handelsbeurs in Gent. De finale is live bij te wonen, maar zal ook te volgen zijn via Facebook Live. Onder het alziend oog van de finalejury -Paul Lembrechts (CEO VRT), Jan Hautekiet (Radio 1), prof. Eva Brems (UGent) en prof. Ann Dooms (VUB - Jonge Academie)- strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 10.000 euro aan de Vlerick Business School en de nodige media-aandacht. Alle info en registratie op www.phdcup.be/finale

De jury
De jury bij de halve finale bestond uit Reinhilde Weyns (Netmanager Canvas), Jan Hautekiet (Radio 1), Geertje Slangen (REYERSTaal), prof. Karolien Poels (UAntwerpen - Jonge Academie), Heleen Dewitte (UGent - runner-up Vlaamse PhD Cup 2016) en Toon Verlinden (presentatiecoach The Floor is Yours).