PhD Cup-ers maken kans op New Scientist Wetenschapstalent

Artikel

Voor het tweede jaar op rij reikt het Nederlandse wetenschapsmagazine New Scientist een prijs uit voor het grootste wetenschapstalent van Nederland en Vlaanderen. Bij de 25 genomineerden zitten een aantal PhD Cup-bekenden, nl. PhD Cup 2016-finalisten Dorien Schepers en Katrien Fransen en jurylid Hetty Helsmoortel. 

Dorien SchepersDorien Schepers legt zich aan de Universiteit Antwerpen toe op onderzoek naar aneurysma in de aorta, een verwijding van de slagader waardoor de wand verzwakt. Jaarlijks sterven 2500 mensen doordat de verdunde wand van de slagader scheurt. Door te begrijpen wat er in deze gevallen precies misgaat hoopt Schepers dit te kunnen voorkomen. Ze bestudeert daarom het DNA van patiënten en gaat op zoek naar foutjes in de genetische code.
Meer info over Schepers' onderzoek 
   
Katrien Fransen

Katrien Fransen
verricht aan de KU Leuven onderzoek naar effectief leiderschap in sportteams. Vaak kiezen coaches voor één enkele kapitein die de ploeg moet leiden, maar in haar werk toont Fransen aan dat gedeeld leiderschap erg belangrijk is binnen sportteams. 
Meer info over Fransens onderzoek

Hetty HelsmoortelMet Hetty Helsmoortel is nog een bekend gezicht uit de Vlaamse PhD Cup genomineerd: zij maakte vorig jaar deel uit van de finale-jury die Andy Gijbels tot winnaar kroonde. Helsmoortel is een kankeronderzoekster aan de UGent die werkt aan een nieuwe methode om kanker via een snelle bloedanalyse op te sporen.
Meer info over Helsmoortels onderzoek

Het publiek krijgt een stem in het bepalen van de winnaar. Breng hier je stem uit