Scriptie vzw lanceert derde editie van de Vlaamse PhD Cup

Artikel
BVD 2018
Wie volgt Ben Van Duppen op als laureaat van de PhD Cup?

Elk jaar worden er in Vlaanderen ruim 1.800 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waar gaat dat vele onderzoek over? Via de Vlaamse PhD Cup daagt Scriptie vzw doctors uit om u hun onderzoek in 3 heldere minuten uit te leggen.

In Vlaanderen wordt heel wat excellent onderzoek verricht. Helaas wordt dat door wetenschappers vaak enkel gedeeld met vakgenoten op conferenties of via publicaties in vakbladen. Via de PhD Cup wil Scriptie vzw jonge wetenschappers stimuleren en aanleren hoe met hun onderzoek ook het brede publiek te bereiken.  

Intensieve training
De wedstrijd mikt op pas gepromoveerde doctors. In een eerste fase selecteert een jury van academici en journalisten 16 onderzoekers uit alle inschrijvingen. Die deelnemers krijgen een vierdaagse media- en communicatietraining door onder meer VRT-experten als Ivan De Vadder en Wim De Vilder. Op het programma: helder en overtuigend leren presenteren, stemcoaching en ook schrijf-, interview- en cameratraining. Dat alles moet de wetenschappers leren hoe hun complexe onderzoek naar het grote publiek te vertalen. De wedstrijd schotelt hen daarbij een stevige uitdaging voor: doe de kern van je onderzoek uit de doeken in een heldere presentatie van maximum drie minuten.

Doctors gezocht
De wedstrijd mondt op 13 november uit in een finale in Amuz in Antwerpen. Tijdens die apotheose nemen de beste acht jonge onderzoekers het tegen elkaar op voor een live publiek, jury en camera’s. De inzet is een voucher voor een opleiding naar keuze aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro en een uitnodiging om een college te geven voor de Universiteit van Vlaanderen. Ook het publiek krijgt een stem via het aanduiden van een publiekswinnaar. Beide prijzen gingen in 2017 naar Ben Van Duppen, fysicus aan de Universiteit Antwerpen, voor zijn fundamenteel onderzoek naar grafeen.  

Al wie in het voorbije anderhalve jaar jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juli registreren op de wedstrijdpagina.