Routebeschrijving

Met het openbaar vervoer

Scriptie vzw heeft zijn kantoren in het Vlaams-Nederlands huis deBuren.eu. Dat ligt vlak bij het Muntplein, op een boogscheut van:


Met de auto

Let op: de wegen naar en door Brussel slibben dicht. Hou rekening met lange files. De Leopoldstraat en het Muntplein zijn verkeersvrij.

Je kan je auto kwijt in deze parkeergarages: Schildknaap, Munt, De Brouckère zijn vlakbij of Parking 58 is in de buurt. Meer informatie over de verschillende parkeergarages in Brussel

 

Waarom deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup? Laat je overtuigen door de deelnemers van de vorige editie. 
 

Katrien BenhalimaKatrien Benhalima – endocrinologe (UZ Leuven)
PhD in de Medische Wetenschappen
 

De PhD Cup hielp mij om uit mijn comfortzone te treden en heeft mij geleerd dat elk onderzoek (hoe moeilijk ook) in een boeiende pitch van 3 minuten kan gebracht worden. De wedstrijd is ook een heel fijne manier om je onderzoek naar een breed publiek te kunnen vertalen en je krijgt hierbij een zeer groot klankbord. Ik kan nu gemakkelijk een opiniestuk schrijven over mijn onderzoek op basis van de tips die we tijdens de trainingen hebben gekregen.

Voor mij was de PhD Cup ook een moment waarbij ik heel veel steun kreeg van alle mede-onderzoekers van mijn project. Ik sleepte bovendien de publieksprijs van de PhD Cup in de wacht. Dat was niet alleen een fijne erkenning, maar het gaf me bovendien ook de kans om mijn onderzoek uit de doeken te doen in een videocollege bij de Universiteit van Vlaanderen.
 


Lode Daelemans – materiaalkundige (UGent)
PhD in Ingenieurswetenschappen – TextielkundeLode Daelemans

 

De Vlaamse PhD Cup is veel meer dan een wedstrijd. Tijdens de mediatraining krijg je enorm waardevolle tools aangereikt om op een “andere manier” over jouw onderzoek te communiceren. Hoewel de kern van de mediatraining gericht is op heldere communicatie voor een breed publiek, zijn dezelfde tools bijna 1-op-1 bruikbaar in een academische setting. Mijn presentaties, beursapplicaties, onderzoeksvoorstellen, … zijn allemaal enorm verbeterd dankzij de Vlaamse PhD Cup. Daarnaast is het ook gewoon enorm leuk om eindelijk jouw “moeilijke” onderzoeksgebied te vertellen op een manier die vrienden, familie en collega’s boeiend vinden. Nu – een half jaar later – gebruik ik deze tools nog dagelijks en hebben ze me al veel kansen bezorgd. Waar ik initieel meedeed omdat het me een fijne ervaring leek, ben ik er nu 100% van overtuigd dat dit me een betere wetenschapper heeft gemaakt en zou ik iedereen ten zeerste aanraden om zich in te schrijven! 

 


 

Jolien FaesJolien Faes – taalkundige (UAntwerpen)
PhD in Taalkunde
 

De PhD Cup is een unieke, leerrijke en heel erg fijne ervaring. Je krijgt training van de beste professionals om je de wondere wereld van wetenschapscommunicatie en storytelling helemaal eigen te maken. De mediatraining daagt je uit om de kern en het waarom van je onderzoek te doorgronden. Je leert door de ogen van de ander te kijken en wordt verplicht uit je comfortzone te stappen. Het mooie? De PhD Cup beleef je samen met collega-onderzoekers, waarbij iedereen dezelfde issues heeft, elkaar helpt, feedback geeft en motiveert. Het is eigenlijk geen wedstrijd; het is een gezamenlijke overwinning.

Je wordt écht door die communicatiemicrobe gebeten. En, je krijgt de tools om dat ook effectief te doen. De PhD Cup geeft je een rugzak aan ervaringen die ook een enorm pluspunt zijn voor je onderzoek en onderwijs.

 


Julie JacobsJulie Jacobs – kankeronderzoekster (UAntwerpen)
PhD in Biomedische Wetenschappen

 

De PhD Cup is de perfecte wedstrijd om je onderzoek eindelijk eens naar het grote publiek te brengen. Je leert je eigen onderzoek op een heel andere manier bekijken en de mediatraining leert je alle kneepjes van het vak om zelf met wetenschapscommunicatie verder te gaan. Het heeft veel deuren voor mij geopend en ik zou het onmiddellijk opnieuw doen.

 


An-Sofie Vanhouche

An-Sofie Vanhouche – criminologe (VUB)
PhD in Criminologische wetenschappen
 

Tijdens de trainingssessies van de PhD Cup leerde ik mijn jarenlange onderzoek uitleggen in 3 minuten. Een onmogelijk opdracht, dacht ik bij aanvang. Maar ik leerde duidelijke taal gebruiken en de essentie van mijn werk naar voren te brengen. Bovendien leerden we spreken voor een camera en voor journalisten. Ik heb nu geen knikkende knieën meer wanneer een journalist mij opbelt of voor live-interviews op de radio (nvdr, An-Sofie Vanhouche mocht via de PhD Cup over haar onderzoek spreken in Nieuwe Feiten en in Interne Keuken op Radio 1). Integendeel, ik deel met plezier de resultaten van mijn onderzoek met een breed publiek.

 Tim De CeunynckTim De Ceunynck – Verkeerskunde (Ex-Uhasselt, nu VIAS)
PhD in Mobiliteitswetenschappen


Deelnemen aan de PhD Cup was een unieke ervaring. Het was enorm verrijkend om met zoveel interessante mensen uit verschillende disciplines in contact te komen. Persoonlijk vond ik het een eye-opener om te zien dat iedereen eigenlijk met dezelfde problemen worstelde bij het communiceren naar het brede publiek, maar ook wat een vooruitgang iedereen boekt op enkele dagen tijd. De mediatraining heeft ons echt een toolbox aangereikt om helder te communiceren naar alle mogelijke publieken. Ik sta er van versteld hoeveel mensen eigenlijk wel geïnteresseerd zijn in wetenschap als je het op de juiste manier kan aanbrengen. Dankzij de PhD Cup heeft mijn onderzoek bijzonder veel aandacht gekregen, waardoor we met enkele nieuwe projecten zijn kunnen starten.
 


 

Sven RoggeSven Rogge – Toegepaste Natuurkunde (UGent)
PhD in Toegepaste Natuurkunde


De Vlaamse PhD Cup vormt een unieke ervaring voor elke wetenschapper die de uitdaging aangaat zijn onderzoek begrijpelijk uit de doeken te doen. Ook nu nog bieden de professionele coaching en praktische tips mij een belangrijke houvast om mijn onderzoek doelgericht te communiceren naar zowel een wetenschappelijk als een niet-wetenschappelijk publiek. Sinds de PhD Cup is het me meer dan duidelijk dat wetenschappelijk onderzoek uitvoeren één zaak is, het ook voor een breder publiek toegankelijk maken, is een heel andere zaak.