Arno Vermote
Farmaceutische wetenschappen

Superbacteriën zullen tegen 2050 jaarlijks voor zo'n 10 miljoen doden wereldwijd zorgen. Hoog tijd dus om nieuwe bestrijdingsstrategieën te ontwikkelen. 

Quorum sensing modulerende hamamelitannine analogen als potentiatoren voor antibiotica tegen Staphylococcus aureus.

Bio

Arno Vermote (°1989) is van opleiding een apotheker. Na zijn studies startte hij een doctoraat in het Laboratorium voor Medicinale Chemie (UGent). Tijdens die vier jaar legde hij zich toe op het synthetiseren van moleculen om de ziekenhuisbacterie te bestrijden. Tegenwoordig combineert hij zijn passies voor schrijven en wetenschapscommunicatie als medisch schrijver. 

Doctoraat in het kort

Infecties met de ziekenhuisbacterie MRSA zijn erg moeilijk te bestrijden, doordat de bacterie in vele gevallen bestand is tegen de bestaande antibiotica. Via chemische synthese heb ik moleculen gebouwd die de bacteriële communicatie verstoren en zo MRSA weer gevoelig maken voor het effect van bestaande antibiotica.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zullen superbacteriën tegen 2050 jaarlijks wereldwijd voor 10 miljoen doden zorgen. Dat is meer dan het aantal mensen dat op heden sterft aan kanker (zo'n 8,2 miljoen per jaar). Het ontwikkelen van nieuwe strategieën om superbacteriën te bestrijden is dus van kapitaal belang.

Wat is er nieuw aan je werk?

Het verstoren van de bacteriële communicatie als alternatieve strategie in de strijd tegen superbacteriën. De moleculen zelf zijn ook nieuw; niemand heeft die ooit eerder gemaakt.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Vandaag zijn er opnieuw bacteriën die je zo ziek kunnen maken dat je er aan sterft. Wondinfecties met MRSA kunnen er voor zorgen dat ledematen moeten worden geamputeerd. Ik vind het belangrijk dat het publiek weet dat de wetenschap intensief naar alternatieve en effectieve behandelingen zoekt.