Robin Bonné
Biofysica

Ik wil mensen even doen stilstaan bij al die vervuilende stoffen in onze elektronica en hen de ogen openen voor onze natuur die vol zit met alternatieven

Stroomdraadjes in de natuur: een studie van de geleidende structuur en intrinsieke elektrische eigenschappen van kabelbacteriën.

Bio

Robin Bonné (°1992) is een kersverse doctor in de biofysica, een titel die hij behaalde aan de Universiteit Hasselt. Hij heeft een passie voor wetenschapscommunicatie. Naast het labo of een klas vind je hem regelmatig op de planken van het improtheater, achter een piano in een repetitieruimte of op de fiets door België. Op hoogdagen beperkt het zich tot de zetel met een kat op de schoot.

Doctoraat in het kort

"Ik onderzocht een groep van microben, kabelbacteriën genaamd, die recent ontdekt werden in de modder van de Noordzee. We onderworpen deze bacteriën in het laboratorium aan verschillende elektrische metingen. Dankzij hun uniek parallel netwerk van geleidende draadjes hebben deze microben vergelijkbare elektrische eigenschappen als onze alledaagse elektronica. Kabelbacteriën zijn dus een interessante kandidaat om op termijn biologisch afbreekbare elektronica te ontwerpen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"In onze gedigitaliseerde wereld kunnen we niet zonder onze elektronica. Maar die steunt op een industrie die bol staat van uitbuiting en die nogal los omspringt met giftige metalen. Het is dus dringend tijd om op zoek te gaan naar groene en duurzamere alternatieven zoals biodegradeerbare elektronica."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"In onze digitale wereld vinden we het vanzelfsprekend om iedere twee jaar een nieuwe smartphone te kopen, en de oude snel te vergeten. Mijn onderzoek doet ons even stilstaan bij de vervuilende stoffen in onze elektronica en doet ons de ogen openen voor een natuur die vol zit met elektriciteit."

VIDEO PITCH