Finale 2022

Finale banner 2022 def

Wie wint de Vlaamse PhD Cup 2022 en treedt zo in de voetsporen van dr. Sofie Claerhout? Volg het op dinsdagavond 18 oktober tijdens de finale in AMUZ (Antwerpen) via de livestream.

Finale PhD Cup 2022

Dinsdag 18 oktober
20u00-22u00


LOCATIE

AMUZ
Kammenstraat 81
2000 Antwerpen
Routebeschrijving

PROGRAMMA

  • Presentatie door Koen Wauters (wetenschapsjournalist VRT NWS)
  • 3-minuten-presentaties door de 8 finalisten
  • Lezing "Twintigduizend mijlen onder een buitenaardse zee" door dr. Hans Huybrighs (ruimtewetenschapper Khalifa University, ex-ESA)
  • Uitreiking publieksprijs 
  • Bekendmaking top 3 Vlaamse PhD Cup 2022

Via een 3-minuten-presentatie zullen de 8 finalisten de jury moeten zien te overtuigen over hun onderzoek. De jury bestaat dit jaar onder meer uit radiomaker Lieven Vandenhaute (Nieuwe Feiten - Radio 1), Katleen Bracke (hoofdredacteur Universiteit van Vlaanderen), prof. dr. Damya Laoui (VUB - Jonge Academie), Jeroen Baert (Nerdland) en Karen Donders (directeur publieke opdracht VRT).

Hans Huybrighs - Twintigduizend mijlen onder een buitenaardse zee

Is er leven in de ruimte? Het is één van de ultieme wetenschappelijke vragen. De zoektocht naar leven in het zonnestelsel start met het zoeken naar water. Ruimtewetenschapper Hans Huybrighs neemt ons in zijn talk mee naar Europa. Niet het continent, maar een gelijknamige ijsmaan van de planeet Jupiter. Onder Europa's ijzige oppervlak bevindt zich namelijk een honderd kilometer diepe oceaan. In 2023 lanceert de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA de JUpiter ICy moon Explorer, die de ijsmanen van Jupiter onder de loep zal nemen. Hans vertelt hoe JUICE zal onderzoeken of de ondergrondse oceanen geschikt zijn voor leven, misschien zelfs door water op te vangen dat door geisers naar buiten spuit!