Mediaschool

Als onderzoeker moet je vaak in publiek spreken. Jouw fancy Prezi en/of mooie grafieken ten spijt is je stem daarbij het belangrijkste instrument om je boodschap overtuigend over te brengen. Stemcoach Bernadette Timmermans helpt je via deze sessie meer uit je stem te halen.

Mediaschool

Als kersverse doctor en onderzoeker word je gevraagd om een artikel te schrijven voor een blad voor praktijkmensen of andere niet-vakgenoten. Ann De Ron biedt je in deze sessie praktische handvaten om een populairwetenschappelijke tekst te schrijven.

Presentatietraining
Mediaschool

Tijdens de presentatietraining vertalen Hans Van de Water en Toon Verlinden jouw onderzoek naar een heldere en overtuigende presentatie, waarmee je scoort op het podium.

Camera
Mediaschool

De 16 onderzoekers die een ticket bemachtigen voor de PhD Cup stoten door naar de vierdaagse mediaschool met trainingen door onder meer Phara de Aguirre en andere VRT-experten. Ontdek het voorlopige programma hier.

Nieuws

Waarom deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup? Op de wedstrijdpagina dragen we de nodige argumenten aan. Maar laat je vooral overtuigen door de deelnemers van onze vorige editie 

Tien tips voor je populariserend artikel
Tips

Wie wil deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup wacht bij zijn of haar inschrijving al meteen een stevige uitdaging: leg je onderzoek uit in een populariserend artikel dat als het ware meteen op de website van EOS gepubliceerd kan worden. Wij zetten je op weg met deze tien tips.

Nieuws

​​​​​​​Jaarlijks worden er in Vlaanderen ruim 1.800 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die studies? Via de Vlaamse PhD Cup gaat Scriptie vzw op zoek naar doctors die hun onderzoek in drie heldere minuten willen uitleggen.

Artikel

De laatste jaren worden er in Vlaanderen meer dan 1.800 doctoraten per academiejaar afgewerkt. Vergeleken met de 811 promovendi in 2001-2002 betekent dat meer dan een verdubbeling in 15 jaar tijd. We doken in de laatst beschikbare cijfers, die van het academiejaar 2016-2017.

Nieuws

In 2018 won Katrien Benhalima de publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup en sleepte ze zo een ticket in de wacht om haar doctoraatsonderzoek uit te doeken te doen voor de camera's van de Universiteit van Vlaanderen. Bekijk haar videocollege hier.

Nieuws

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes maakte zijn prestigieuze "30 under 30"-lijsten bekend, waarmee ze beloftevolle Europeanen onder 30 jaar in de kijker zetten. In de categorie "Wetenschap & Gezondheid" staan twee jonge Vlaamse wetenschappers: Angelique Van Ombergen en Hannelore Bové. 

Nieuws

Het professorenkorps aan Vlaamse universiteiten bestaat nog te vaak uit mannen. Daarom start de Jonge Academie de bewustwordingscampagne "Wetenschap = m+v+x". 

Nieuws

Op 19 februari strijkt de Universiteit van Vlaanderen neer in Leuven. De lezingen gaan er die avond over geld en baby's. Ook PhD Cup-publiekswinnaar Katrien Benhalima is van de partij. Gaat dat zien!

Artikel

Op 13 november namen de 8 finalisten van de Vlaamse PhD Cup het tegen elkaar op in AMUZ. De uitdaging: de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een boeiende en heldere presentatie van slechts 3 minuten. Bekijk hier hun pitches.