Ik wil aantonen dat fundamenteel onderzoek en zijn futuristische toepassingen dichterbij staan dan velen denken

Plasmonica in grafeen en gerelateerde materialen

Bio

Ben Van Duppen (°1989) is postdoctoraal onderzoeker (FWO) in de theoretische vastestoffysica en doceert kwantummechanica aan de UAntwerpen. Gedreven door nieuwsgierigheid wil hij de wereld kunnen doorgronden en veranderen. Zijn doctoraat over de interactie tussen licht en tweedimensionale materialen verscheen deels in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science. Ben wil fysica interessant en bevattelijk maken voor het grote publiek.

Doctoraat in het kort

Ik heb onderzocht hoe licht inwerkt op materialen die slechts één of enkele atoomlagen dik zijn, waaronder grafeen. We hebben gevonden dat deze materialen lichtgolven zeer sterk kunnen samendrukken en twee lichtbundels met elkaar kunnen laten interageren, iets wat ze in normale omstandigheden niet doen. Mijn onderzoek kan de basis leggen van een nieuw soort “lichtcomputers” en bijdragen aan het doorgronden van de kwantummechanica.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Door laserlicht te gebruiken in computers of smartphones in plaats van elektrische stroom, zouden we veel snellere en zuinigere computerchips kunnen maken en de batterij van je smartphone langer laten meegaan. Hiernaast helpt het onderzoek de wereld van de kwantummechanica op nanoschaal te ontrafelen.

Wat is er nieuw aan je werk?

Door licht 10 miljoen keer samen te drukken hebben we twee lasers zeer sterk kunnen vermengen en een techniek kunnen ontwikkelen om kwantumeffecten te onderzoeken.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Ik wil wetenschap toegankelijk maken door de brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en futuristische toepassingen die dichterbij staan dan je denkt. Hiermee wil ik de relevantie van fundamenteel onderzoek in de verf zetten en interesse bij het brede publiek opwekken.

VIDEO PITCH