Ine Decuyper
Medische Wetenschappen

Wetenschapscommunicatie kan een lichtpuntje zijn in de stroom aan 'fake news' die helaas almaar sterker wordt

Cannabisallergie en geassocieerde voedselallergieën onder de loep

POPULARISEREND ARTIKEL

Allergisch aan een joint

Bio

Ine Decuyper (°1990) is een kinderarts in opleiding met een passie voor de wetenschappelijke ontdekkingsreis die onderzoek heet. Ze is ervan overtuigd dat de beste onderzoekers niet enkel goede wetenschappers, maar ook goede vertellers zijn. Ze wil dus beter leren "vertellen". Zo wil ze het brede publiek graag informeren over cannabisallergie, het thema van haar onderzoek en de reden waarom niet iedereen “don’t worry, be happy” zal zingen na een trekje van een joint. 

Doctoraat in het kort

"In mijn onderzoek werd het bestaan van cannabisallergie onomstotelijk bewezen. Tot voor kort waren slechts een handvol gevallen bekend van cannabisallergie, zonder hard bewijs omdat het aan een betrouwbare test ontbrak. Wij ontwikkelden zo'n test en wisten zo  in de afgelopen vier jaar meer dan 100 patiënten te identificeren. Een cannabisallergie is geen pretje:  in 1 op de 5 gevallen kan het tot ernstige en zelfs levensbedreigende klachten leiden. Naast klachten bij cannabis ervaart bijna de helft van de patiënten met een cannabisallergie ook allergische klachten bij plantaardige voedingsmiddelen." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Het debat over de legalisering van cannabis was nog nooit zo actueel als nu: een interessante discussie, aangezien cijfers aantonen dat bijna 15% van de bevolking ooit cannabis gebruikte. Het bestaan en de uitingen van cannabisallergie, een mogelijk gevolg van cannabisgebruik, is dan ook relevante informatie om dit debat goed onderbouwd te kunnen voeren."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Onderzoek wordt door, maar vooral voor, mensen uitgevoerd. Het delen van onderzoek(sresultaten) met het publiek is dus essentieel. Naast het informerend aspect hoop ik dat interessante maar correcte wetenschapscommunicatie ook een lichtpuntje kan zijn in de stroom aan ‘fake news’ die almaar sterker wordt."

VIDEO PITCH