"Plezier is de sleutel om je passie over te brengen op je publiek"

Artikel

Klaas Vander Linden header

Na zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, waarin hij onderzoek deed naar aneurysma’s – potentieel fatale uitstulpingen in slagaders – ging Klaas Vander Linden aan de slag bij 3D-printbedrijf Materialise. Maar hoewel hij de academische wereld verliet, nam hij in 2024 nog deel aan de PhD Cup. “Een onvergetelijke ervaring,” blikt hij terug op dat avontuur.

Klaas, wat was voor jou het meest verrassende inzicht uit de mediatraining van de PhD Cup?
Perfectie is saai. Veel academici neigen naar perfectionisme—een eigenschap die in onderzoek een troef kan zijn, maar in communicatie een belemmering is. Zodra ik die drang naar perfectie kon loslaten, merkte ik hoeveel plezier presenteren écht kan geven. En dat plezier is de sleutel om je passie over te brengen op je publiek.

Welke PhD Cup-coach wist jou het meest te inspireren? 
Onmogelijk om er maar één te kiezen—elke coach bracht iets unieks. Maar als ik er toch één moet uitlichten, dan Bernadette Timmermans, de legendarische stemcoach van de VRT. Dankzij haar ben ik bewuster gaan letten op ademhaling en rust tijdens het spreken. Bovendien is ze ook een uitstekende motivator.

Wat was je mooiste moment uit het hele PhD Cup-avontuur? 
Het moment bij de finale waarop ik te horen kreeg dat ik tweede was geworden. Niet alleen omdat het een mooie erkenning was, maar vooral omdat het het einde markeerde van een intens en leerrijk traject met alle andere kandidaten. De sfeer zat zo goed, en het voelde als een gezamenlijke overwinning.

Heeft de deelname een invloed gehad op je professionele carrière? 
Hoewel ik momenteel buiten de academische wereld werk, heeft de PhD Cup me nog steeds vooruit geholpen. Niet alleen op vlak van presentatieskills, maar ook in het vertrouwen in mijn eigen kunnen. De ervaring die ik tijdens de training en finales heb opgedaan, is onbetaalbaar.

Meest onverwachte gevolg na de Vlaamse PhD Cup?
De vele berichtjes die ik na de finale kreeg. Het was geweldig om te merken hoezeer de wedstrijd leeft bij het publiek. Dat maakte het des te waardevoller—je krijgt de kans om je onderzoek, waar je meer dan vier jaar aan hebt gewerkt, te delen met een breed publiek.

(Waarom) zou je andere onderzoekers aanraden om aan de Vlaamse PhD Cup deel te nemen?
Zie alle voorgaande antwoorden. Twijfel je? Dan is dat alleen maar een extra reden om het te doen!