Tien tips voor je populariserend artikel
Tips

Wie wil deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup wacht bij de inschrijving al meteen een stevige uitdaging: leg je onderzoek uit in een populariserend artikel dat als het ware meteen op de website van EOS kan verschijnen. PhD Cup-coach Ann De Ron zet je op weg met deze elf tips.

Artikel

De Vlaamse PhD Cup is terug! Behaalde jij in de afgelopen twee jaar je doctoraat? Schrijf je dan nu in voor deze spannende pitchwedstrijd en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School, krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer en maakt kans op een boekdeal met Academia Press.

Artikel

"Van aula naar concertpodium", dat is het traject dat de PhD Cup-finalisten dit jaar zullen afleggen met de apotheose in de Gentse Handelsbeurs. Maar wist je dat er ook rocksterren zijn die de omgekeerde weg aflegden?

Artikel

Er sneuvelde een record bij de 2023-editie van de Vlaamse PhD Cup. Zo brachten meer dan 7.700 mensen een stem uit voor de publieksprijs. Met zo'n 1.800 stemmen achter haar naam sleepte letterkundige Annelies Augustyns die in de wacht.

Artikel

PhD Cup-huiscartoonist Arnulf leefde zich opnieuw uit aan z'n tekentafel en goot de pitches van de finalisten in een cartoon. Ontdek alle cartoons hier. 

Nieuws

“Hoog tijd voor een make-over van de wetgeving rond intercommunales”. Met dat pleidooi won rechtswetenschapper Marie DeCock (UHasselt) de Vlaamse PhD Cup 2023. De publieksprijs was voor letterkundige Annelies Augustyns (VUB – UAntwerpen - FWO) die dagboeken van onbekende Duitse Joden in WOII bestudeerde.

Nieuws

In de finale van de Vlaamse PhD Cup is er slechts plaats voor 8 onderzoekers. Maar ook het toponderzoek van onze andere acht kandidaten verdient uw aandacht.

Nieuws

De halve finale van de Vlaamse PhD Cup is betwist. Ontdek welke acht onderzoekers een finaleticket in de wacht sleepten. Zij strijden op 19 oktober in Vaudeville (Brussel) voor de PhD Cup 2023.

Nieuws

Het doek gaat op voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ontdek in avant-première welke zestien wetenschappers ten tonele verschijnen om hun doctoraatsonderzoek met de wereld te delen.

Nieuws

Op vrijdag 7 juli verstreek de deadline van de Vlaamse PhD Cup 2023. Zo’n 53 kandidaten dingen dit jaar naar de PhD Cup-trofee. Een tienkoppige jury beoordeelt de komende twee maanden alle dossiers en selecteert op 21 augustus de 16 deelnemers.

Artikel

Alle kandidaatsdossiers voor de Vlaamse PhD Cup 2023 zijn binnen. Ontdek hier de 53 kandidaten en de intrigerende titels van hun gepopulariseerde inzendingen.

Nieuws

SciMingo gaat voor de achtste keer op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen. Rondde jij in de voorbije twee jaar je doctoraat af? Schrijf je dan nu in voor de Vlaamse PhD Cup en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School en krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer.

Artikel

"Hoe weet je welke sport het beste bij jou past?" De Universiteit van Vlaanderen legde de vraag voor aan bewegingswetenschapper Eline Lievens (UGent), winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2022. Bekijk het filmpje hier.

Nieuws

Hoe gaat een radio-, tv- en magazineredactie te werk? Hoe selecteren redacteurs onderwerpen en sprekers? Wat verwachten ze van deze experten? Dat vertellen Mathias D'hondt (Nieuwe Feiten & Het uur van de Waarheid - Radio 1), Kim Verhaeghe (Eos Wetenschap) en Jacotte Brokken (weervrouw - wetenschapscommunicator) jou in deze sessie.

Mediaschool

Bezorgt de gedachte aan een tv of radio-interview je knikkende knieën? Dat is best te begrijpen: zonder ervaring kan een interview best intimiderend zijn. Mits een goede voorbereiding ben je volledig gewapend om een interview goed te laten verlopen. Tijdens de PhD Cup-mediatraining onderwerpt Tim Pauwels (VRT NWS) elke deelnemer aan een kritisch interview en stoomt je zo klaar om je volgend interview vol vertrouwen aan te vatten.