In België lijden 800.000 mensen aan de chronische longaandoening COPD. En toch heerst er een taboe op deze aandoening. Ik wil de ziekte meer onder de aandacht brengen zodat mensen tijdig de juiste diagnose én ondersteuning krijgen
Gecombineerde strategieën om fysieke activiteit bij COPD te verbeteren
Bio
Astrid Blondeel (°1992) is als onderzoeker en kinesitherapeut gepassioneerd om de levenskwaliteit van patiënten met chronische longaandoeningen te verbeteren. Tijdens haar doctoraat aan de KU Leuven richtte ze zich daarom op gecombineerde strategieën om kortademigheid en fysieke activiteit te verbeteren bij patiënten met chronisch obstructief longlijden. Als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven zet ze deze missie verder, en focust ze zich op vroegtijdige detectie van longaandoeningen.
Doctoraat in het kort
"Wie leeft met een chronische longaandoening is bij fysieke inspanningen kortademig, wat het moeilijk maakt om voldoende actief te blijven. In mijn doctoraatsonderzoek bestudeerde ik het effect van een nieuwe behandeling voor patiënten met ernstige longproblemen. Zo ontdekte ik dat een zogenaamde bronchoscopische longvolumereductie een effectieve nieuwe behandelmethode is, die nu ook terugbetaald wordt. Daarnaast onderzocht ik ook hoe deze patiënten te motiveren om meer te bewegen. Ik toonde aan dat een coachinginterventie met een stappenteller mensen op korte termijn meer kan laten bewegen, maar dat het lastig is om deze verbeteringen op de lange termijn vast te houden."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"COPD is een veelvoorkomende en ingrijpende chronische longziekte, waarbij mensen kortademig worden bij het uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten zoals de trap opgaan, wandelen of kleren aandoen. Mijn onderzoek draagt bij tot nieuwe behandelstrategieën, die een perspectief bieden op een beter leven met COPD."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"800.000 mensen in België lijden aan COPD. Het is de derde belangrijkste doodsoorzaak. Door het taboe rond deze aandoening krijgen patiënten de diagnose vaak te laat of soms zelfs helemaal niet, waardoor ze ook niet de nodige ondersteuning krijgen. Met mijn deelname aan de PhD Cup wil ik COPD in de aandacht brengen."