Katrien Benhalima
Medische wetenschappen

Dankzij mijn onderzoek kunnen we zwangerschapsdiabetes bij meer vrouwen tijdig opsporen en behandelen

Naar een uniforme opsporingsstrategie voor zwangerschapsdiabetes

Bio

Katrien Benhalima (°1978) studeerde in 2003 af als master in de geneeskunde aan de KU Leuven. Na het volgen van verschillende specialisaties, kreeg ze in 2012 als jonge arts de kans om, met steun van het FWO, een grote Belgische studie op te starten om uit te zoeken hoe zwangerschapsdiabetes het beste tijdig wordt opgespoord.

Doctoraat in het kort

In mijn doctoraatsonderzoek onderzocht ik bij 2.000 zwangere vrouwen hoe vaak zwangerschapsdiabetes voorkomt. Daarbij werkte ik een nieuwe opsporingsstrategie uit die het mogelijk maakt om zwangerschapsdiabetes bij zo veel mogelijk vrouwen tijdig op te sporen, zonder daarbij onnodig veel vrouwen te moeten belasten met een uitgebreide nuchtere suikertest.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Indien zwangerschapsdiabetes niet wordt behandeld, kan het leiden tot problemen tijdens de zwangerschap voor moeder en kind. Een tijdige opsporing en behandeling is daarom erg belangrijk, maar het ontbrak tot voor kort aan gegevens om te bepalen hoe we zwangerschapsdiabetes het beste opsporen. Dankzij mijn onderzoek is die kennis er nu wel en komen er nu nieuwe richtlijnen voor de opsporing van zwangerschapsdiabetes in Vlaanderen. 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Zwangerschapsdiabetes is de meest voorkomende verwikkeling tijdens de zwangerschap en komt bovendien steeds vaker voor. Door mijn resultaten mee te delen aan een breed publiek, wil ik bijdragen aan een grotere bewustwording over zwangerschapsdiabetes en het belang om dit tijdig op te sporen en te behandelen. 

VIDEO PITCH