Leen Antonio
Medische wetenschappen

Ik wil de resultaten van mijn onderzoek buiten de academisch wereld, tot bij het grote publiek brengen  

Klinische impact van geslachtshormonen gemeten met massaspectrometrie

Bio

Leen Antonio (°1985) studeerde in 2010 af als arts aan de KU Leuven en specialiseert zich nu aan het UZ Leuven in de endocrinologie, de wondere wereld van hormonen. Ze besloot dat specialisatietraject te combineren met haar passie voor medisch onderzoek door een doctoraat aan haar alma mater af te werken. Daarbij kreeg ze de kans om haar doctoraatsonderzoek te doen binnen een belangrijk Europees project rond hormoonveranderingen bij ouder wordende mannen. 

Doctoraat in het kort

In mijn doctoraat deed ik onderzoek naar geslachtshormonen (testosteron en oestrogeen) in verschillende patiëntengroepen. Een belangrijk deel van mijn onderzoek spitste zich toe op de gevolgen van hormoonveranderingen bij ouder wordende mannen. We toonden aan dat seksuele en fysieke klachten bij oudere mannen vooral in verband staan met het testosterongehalte dat vrij in het bloed circuleert en minder met het totale testosterongehalte.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

​​​​​Meer en meer mannen van middelbare leeftijd hebben een laag libido en erectieproblemen. Vaak hebben deze mannen ook een laag testosteron. Bij obese mannen is er nog een extra testosterondaling. Omdat de bevolking ouder en dikker wordt, komt een laag testosteron steeds vaker voor.

Wat is er nieuw aan je werk?

Mijn onderzoek toonde aan dat er bij oudere mannen een duidelijk verband is tussen enerzijds seksuele en fysieke klachten en anderzijds het testosteron dat vrij in het bloed circuleert.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Hoewel je hormonen met het blote oog niet kan zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor ons lichaam. Tegelijkertijd wordt er weinig over gepraat en bestaan er heel veel misvattingen over. Ik vind het als arts-onderzoeker belangrijk om hierover duidelijke en correcte informatie te geven aan een breed publiek.