Testimonials

MARIE DECOCK
PHD IN DE RECHTSWETENSCHAPPEN
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2023


"De gevolgen van het winnen van de PhD Cup zijn nog beter dan ik had durven dromen. Mijn onderzoek kreeg aandacht in de media waardoor nu duizenden mensen weten wat een intercommunale is, in plaats van een handvol experts. Door deel te nemen aan de PhD Cup kreeg ik ook de startblokken aangereikt om bij te dragen aan het maatschappelijk debat. Zo mocht ik mijn onderzoek toelichten in Nieuwe Feiten en in De Ochtend op Radio 1 en kreeg ik de kans om een opiniestuk te schrijven in De Tijd. Daarnaast werd ik geïnterviewd door Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Juristenkrant.

Bovendien zorgde mijn overwinning dat ik intussen een video kon opnemen bij de Universiteit van Vlaanderen, mag ik een boek uitbrengen en staat er een opleiding bij Vlerick Business School op het programma. De PhD Cup heeft tot op vandaag een enorme meerwaarde voor mijn academische carrière." 

 

ELINE LIEVENS
PHD IN DE SPORTWETENSCHAPPEN
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2022


“Wetenschapscommunicatie zou een inherent onderdeel van onderzoek moeten zijn. Want wat is de waarde van onderzoek, als jouw resultaten niet tot bij het doelpubliek geraken? 

De juiste handvaten om te communiceren kreeg ik op een presenteerblaadje tijdens de PhD Cup. Hoewel ik, vòòr mijn deelname aan deze wedstrijd, wel al enkele bijscholingen had gevolgd om zo helder mogelijk te leren presenteren, was de vierdaagse mediatraining van de PhD Cup van een hoger niveau. Het hele traject was enorm verrijkend..." 

Sofie claerhout
phd in de forensische genetica
winnaar phd cup 2021

"Wat ik allemaal mocht meemaken dankzij de PhD Cup? Tientallen interviews voor zowat elke krant die ik ken, van De Juristenkrant en De Krant van West-Vlaanderen tot De Standaard, Knack en zelfs National Geographic Magazine. Ik mocht met mijn CSY onderzoek maar liefst drie keer de hoofdrol spelen in TV-reportages van VRT Laat Journaal, Focus WTV en NPO Radio 1. Verder was ik vier keer op zowel nationale als internationale radio te horen, mag ik meedoen aan twee podcasts én contacteerden spontaan drie uitgeverijen mij met de unieke kans om mijn eigen publieksboek uit te brengen. Naast de zeven lezingen voor verenigingen en scholen, werd ik ook reeds drie keer uitgenodigd als keynote speaker op internationaal gekende conferenties. En dan spreek ik nog niet over mijn nominatie als ‘Krak van Kortrijk’ en de honderden berichtjes, felicitaties en zelfs cadeautjes die ik kreeg van familie, vrienden en mensen waar ik naar op kijk zoals prof. Jean-Jacques Cassiman, Bart Schols, De Volksjury en Faroek Özgünes. Zo kreeg ik bloemen van KU Leuven rector Luc Sels, bloemen van de burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe, een leerrijk boek van econoom Geert Noels en kaartjes van onder andere Hilde Crevits, Ben Weyts en Kelly Detavernier. En uiteindelijk kwam ik door de PhD Cup in sneltempo in contact met het kabinet van de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om te spreken over het implementeren van mijn CSY-onderzoek in de verouderde DNA wetgeving – mijn ultieme doel." 

Lees Sofie's volledige testimonial

Meer testimonials van deelnemers uit 2021 


 

BERT VAN DEN BOGERD
PHD IN DE MEDISCHE WETENSCHAPPEN
WINNAAR PHD CUP 2020
 

De Vlaamse PhD Cup is een geweldig initiatief om vooruitstrevend academisch onderzoek in mensentaal te brengen voor het grote publiek. Ik heb altijd graag presentaties gegeven aan collegawetenschappers, maar het blijft voor een vakidioot een grote uitdaging om dit glashelder over te brengen naar mensen buiten je expertisegebied. Daarin vervult de PhD Cup een belangrijke rol, ook omdat het wetenschappers een platform geeft dat een groot bereik kent.

Voor mij was deze wedstrijd een onvergetelijke ervaring die ik alleen maar kan aanraden aan elke doctoraatsstudent die zijn PhD afrondt. Alleen al geselecteerd worden als een van de laatste zestien kandidaten was geweldig, omdat ik zo mocht deelnemen aan de intensieve mediatraining, waar gefocust wordt op elk aspect van presenteren. Tijdens deze workshops ontstond er al snel een hechte groep tussen de deelnemers en is er nooit echt een competitiegevoel geweest. 

Nadat ik de PhD Cup won, kreeg ik massaal veel reacties van vrienden en familie, maar ook van patiënten die meer vragen hadden en van de nationale media die geïnteresseerd waren. Kortom, de PhD Cup wedstrijd geeft echt een boost aan het bereik van je werk en hierdoor leer je al snel hoe om te gaan met media zoals radio, krant en tv. Verder werd ik binnen onze universiteit al gevraagd om presentaties te geven over wetenschapscommunicatie. Het geeft echt voldoening om erin te slagen je wetenschappelijke werk verstaanbaar uit te leggen aan een breder publiek en hiervoor nog eens beloond te worden met deze prijs.

NICOLAS WIJSEN
PHD IN DE WISKUNDE & STERRENKUNDE
ZILVEREN MEDAILLE VLAAMSE PHD CUP 2020


"Als PhD-student heb ik me meer dan eens afgevraagd hoe ik mijn onderzoek aan vrienden en familie kan uitleggen, zonder hen na vijf seconden te moeten wakker schudden. Tijdens mijn doctoraat was ik echter zo gefocust op mijn onderzoek dat goed worden in wetenschapscommunicatie ergens onderaan mijn to-dolijstje stond. Deelname aan de PhD Cup bracht daar eindelijk de nodige verandering in.

Wat mij bijzonder beviel aan de PhD Cup is dat het zoveel meer is dan een wedstrijd. De aangeboden mediatraining is van topkwaliteit en omvat alle verschillende vormen van wetenschapscommunicatie. De trainingen worden gegeven door experten die je stimuleren om uit je comfortzone te stappen en om met een nieuw paar ogen naar je onderzoek te kijken. Ik heb enorm veel bijgeleerd en, niet onbelangrijk, ik slaag ik er nu in om mijn onderzoek met succes uit te leggen aan vrienden en familie zonder slaperige ogen te zien!

Ten slotte was de PhD Cup ook gewoonweg een ontzettend plezante ervaring, mede dankzij de toporganisatie en de toffe medekandidaten. Mijn advies voor afstuderende doctoraatstudenten luidt dus as volgt: schrijf je zeker in!"

ELINE HASPESLAGH
PHD IN DE GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN
BRONZEN MEDAILLE PHD CUP 2020
 

"De PhD Cup is een waanzinnig leerrijk, uitdagend en plezant traject. Ook al hebben onderzoekers er meestal al heel wat academische presentaties opzitten, die ervaring valt voor mij in het niets bij het voorstellen van je onderzoek aan het bredere publiek. De wedstrijddag vond ik zowaar spannender dan mijn eigenlijke doctoraatsverdediging! De voldoening achteraf was enorm en de reacties hartverwarmend. Ik praat nu met veel meer zelfvertrouwen en plezier over complexe wetenschap, zowel met vrienden en familie als op het  werk. Dat informeert niet alleen, maar houdt je als wetenschapper ook zélf scherp en doet je nieuwe vragen stellen.

De spil van de PhD Cup is natuurlijk de mediatraining. De trainingen zijn professioneel, pittig, en vooral concreet. Er is ruimte voor twijfel en voor alle soorten vragen. Je verhaal aantrekkelijk en toch genuanceerd brengen blijft altijd een beetje koorddansen, en de trainers helpen erg goed om de balans te bewaren. Ik pas de tips & tricks nog voortdurend toe, zowel in professionele context als in het dagelijkse leven. 

Tot slot heb ik me ook gewoon te pletter geamuseerd. De organisatie was schitterend en de groepssfeer echt gezellig. We stapten samen uit onze comfortzone, zonder enige sprake van competitiviteit. Kortom, een meer dan geslaagd initiatief, om je als wetenschapper te doen groeien en om onderzoek steviger in de maatschappij te verankeren. Niet twijfelen dus om je in te schrijven!"

JONAS ROELENS (UGENT)
PHD IN DE GESCHIEDENIS
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2019


Deelnemen aan de PhD Cup was een onvergetelijke ervaring. Kennismaken met andere jonge en gedreven onderzoekers uit zo’n uiteenlopende disciplines sterkte me verder in de overtuiging dat je over élk wetenschappelijk onderzoek bevattelijk kunt communiceren aan het brede publiek.

Omringd door zo’n sterke concurrentie zowel de jury- als publieksprijs winnen was dan ook een waanzinnig grote eer. Een ervaring die ook nadien nog voordelen met zich meebracht, zowel binnen als buiten de academische wereld. Zo kreeg mijn onderzoek heel wat media-aandacht, polsten wetenschappelijke tijdschriften plots zelf naar artikels en kreeg ik heel wat aanvragen voor interviews en lezingen in binnen- en buitenland.

Met je resultaten naar buiten komen en daar via de PhD Cup maatschappelijke erkenning voor krijgen, geeft wat mij betreft veel meer voldoening dan je onderzoek nog maar eens voorleggen aan je academische collega’s.

Margot bastin (ku leuven)
phd in de psychologie 
zilveren medaille vlaamse phd cup 2019


Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de bevindingen van mijn onderzoek relevant zijn voor de maatschappij en ik voelde de nood om hiermee naar buiten te komen. Toch wist ik nooit hoe ik mijn boodschap bij het brede publiek kon krijgen en al helemaal niet hoe ik jaren wetenschappelijk werk beknopt en helder kon overbrengen. Dit veranderde toen ik deelnam aan de Vlaamse PhD Cup. De trainingen die deze wedstrijd biedt, hebben mij niet alleen als onderzoeker, maar ook als persoon, enorm doen groeien. Mijn bevindingen werden verspreid via verschillende mediakanalen en mijn studie kreeg gehoor. Ik kreeg na mijn deelname ook verschillende uitnodigingen voor samenwerkingen die me de kans gaven om mijn onderzoek zowel theoretisch als praktisch verder vorm te geven.
 
Workshops binnen de training zijn erg intensief en voelen bij momenten als een sprong in het diepe, maar het hele proces is enorm leerrijk. De stijgende zelfzekerheid in het overbrengen van mijn boodschap is hiervan een mooi resultaat. De kers op de taart was voor mij de onvoorwaardelijke inzet en de oprechte steun van het organiserende team, samen met de hechte banden die gevormd werden met de medekandidaten. Ik zou geen seconde twijfelen om me opnieuw in te schrijven. 

LEEN SEVENS (KU LEUVEN)
PHD IN DE COMPUTERLINGUÏSTIEK
BRONZEN MEDAILLE PHD CUP 2019


"Ik dacht altijd dat het in ontvangst nemen van mijn doctoraatsdiploma het mooiste moment van mijn carrière als jonge onderzoeker zou zijn, maar de Vlaamse PhD Cup bracht daar enkele maanden later al verandering in. De Vlaamse PhD Cup heeft mij, in de eerste plaats, een sterkere spreker gemaakt. Hoewel ik al enkele jaren mijn onderzoek presenteerde aan studenten, wetenschappers én niet-wetenschappers, voelde ik me toch niet altijd even zelfzeker en gierden de zenuwen vaak nog door mijn lijf. Dankzij de inspirerende 4-daagse mediatraining leerde ik werken aan mijn houding, stem en boodschap, en daarvan pluk ik vandaag nog steeds de vruchten op én naast mijn werk als educatief technoloog. Ik sta nu vol zelfvertrouwen voor mijn publiek en kan voortaan met volle teugen genieten van het plezier en de kracht van kennisdeling. 

Maar de Vlaamse PhD Cup betekende voor mij nog veel meer dan dat. Dat wetenschappelijke interdisciplinariteit onmisbaar is voor baanbrekend onderzoek, staat als een paal boven water. En bestaat er een mooiere basis voor interdisciplinariteit dan vriendschappen, bewondering en oprechte waardering voor elkaars werk? Ik ben de Vlaamse PhD Cup enorm dankbaar om ons over de grenzen van ons eigen onderzoeksdomein te laten kijken en ons te laten beseffen dat we, ondanks onze sterk uiteenlopende wetenschappelijke achtergronden, eigenlijk helemaal niet zo verschillend zijn. We hebben immers allemaal dezelfde missie: onze steeds veranderende wereld beter leren begrijpen en die kennis delen met iedereen die het maar horen wil. Bedankt, Scriptie vzw, voor deze verrijkende ervaring."

ANGELIQUE VAN OMBERGEN - SCIENCE COORDINATOR FOR HUMAN RESEARCH BIJ EUROPEAN SPACE AGENCY
PHD IN DE MEDISCHE WETENSCHAPPEN (UANTWERPEN)
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2018


"Ik was enorm blij en vereerd om de PhD Cup 2018 te winnen. De respons die ik op mijn overwinning kreeg was echt énorm. Naast talrijke reacties via facebook, twitter en LinkedIn kreeg ik ook een 80-tal mails met felicitaties, vragen over mijn onderzoek, uitnodigingen voor lezingen, ... Zelfs 2 uitgeverijen namen contact met me op om de opties te bekijken om een boek met hen te schrijven. Mijn website kreeg in de dagen na de finale meer dan 3.000 bezoekers over de vloer. 

De Vlerick-voucher die ik won, verzilverde ik met opleidingen in leiderschap en people management. Die aspecten komen me zeker van pas in mijn huidige job, maar ook bijvoorbeeld in mijn wetenschapscommunicatie-activiteiten. 

Ik kan de wedstrijd alleen maar aanraden aan pas gepromoveerde onderzoekers. De Vlaamse PhD Cup is echt een schitterend initiatief met een toporganisatie. Het zorgt er duidelijk voor dat wetenschap weer een beetje meer de toegang vindt naar het grote publiek, iets waar we naar mijn bescheiden mening allemaal baat bij hebben." 

LODE DAELEMANS (UGENT)
PHD IN INGENIEURSWETENSCHAPPEN – TEXTIELKUNDE
ZILVEREN MEDAILLE PHD CUP 2018

 

"De Vlaamse PhD Cup is veel meer dan een wedstrijd. Tijdens de mediatraining krijg je enorm waardevolle tools aangereikt om op een “andere manier” over jouw onderzoek te communiceren. Hoewel de kern van de mediatraining gericht is op heldere communicatie voor een breed publiek, zijn dezelfde tools bijna 1-op-1 bruikbaar in een academische setting. Mijn presentaties, beursapplicaties, onderzoeksvoorstellen, … zijn allemaal enorm verbeterd dankzij de Vlaamse PhD Cup. Daarnaast is het ook gewoon enorm leuk om eindelijk jouw “moeilijke” onderzoeksgebied te vertellen op een manier die vrienden, familie en collega’s boeiend vinden. Nu gebruik ik deze tools nog dagelijks en hebben ze me al veel kansen bezorgd. Waar ik initieel meedeed omdat het me een fijne ervaring leek, ben ik er nu 100% van overtuigd dat dit me een betere wetenschapper heeft gemaakt en zou ik iedereen ten zeerste aanraden om zich in te schrijven!" 

JOLIEN FAES (UANTWERPEN)
PHD IN TAALKUNDE
BRONZEN MEDAILLE VLAAMSE PHD CUP 2018

 

"De PhD Cup is een unieke, leerrijke en heel erg fijne ervaring. Je krijgt training van de beste professionals om je de wondere wereld van wetenschapscommunicatie en storytelling helemaal eigen te maken. De mediatraining daagt je uit om de kern en het waarom van je onderzoek te doorgronden. Je leert door de ogen van de ander te kijken en wordt verplicht uit je comfortzone te stappen. Het mooie? De PhD Cup beleef je samen met collega-onderzoekers, waarbij iedereen dezelfde issues heeft, elkaar helpt, feedback geeft en motiveert. Het is eigenlijk geen wedstrijd; het is een gezamenlijke overwinning.

Je wordt écht door die communicatiemicrobe gebeten. En, je krijgt de tools om dat ook effectief te doen. De PhD Cup geeft je een rugzak aan ervaringen die ook een enorm pluspunt zijn voor je onderzoek en onderwijs."