Testimonials

JONAS ROELENS (UGENT)
PHD IN DE GESCHIEDENIS
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2019


Deelnemen aan de PhD Cup was een onvergetelijke ervaring. Kennismaken met andere jonge en gedreven onderzoekers uit zo’n uiteenlopende disciplines sterkte me verder in de overtuiging dat je over élk wetenschappelijk onderzoek bevattelijk kunt communiceren aan het brede publiek.

Omringd door zo’n sterke concurrentie zowel de jury- als publieksprijs winnen was dan ook een waanzinnig grote eer. Een ervaring die ook nadien nog voordelen met zich meebracht, zowel binnen als buiten de academische wereld. Zo kreeg mijn onderzoek heel wat media-aandacht, polsten wetenschappelijke tijdschriften plots zelf naar artikels en kreeg ik heel wat aanvragen voor interviews en lezingen in binnen- en buitenland.

Met je resultaten naar buiten komen en daar via de PhD Cup maatschappelijke erkenning voor krijgen, geeft wat mij betreft veel meer voldoening dan je onderzoek nog maar eens voorleggen aan je academische collega’s.

Margot bastin (ku leuven)
phd in de psychologie 
zilveren medaille vlaamse phd cup 2019


Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de bevindingen van mijn onderzoek relevant zijn voor de maatschappij en ik voelde de nood om hiermee naar buiten te komen. Toch wist ik nooit hoe ik mijn boodschap bij het brede publiek kon krijgen en al helemaal niet hoe ik jaren wetenschappelijk werk beknopt en helder kon overbrengen. Dit veranderde toen ik deelnam aan de Vlaamse PhD Cup. De trainingen die deze wedstrijd biedt, hebben mij niet alleen als onderzoeker, maar ook als persoon, enorm doen groeien. Mijn bevindingen werden verspreid via verschillende mediakanalen en mijn studie kreeg gehoor. Ik kreeg na mijn deelname ook verschillende uitnodigingen voor samenwerkingen die me de kans gaven om mijn onderzoek zowel theoretisch als praktisch verder vorm te geven.
 
Workshops binnen de training zijn erg intensief en voelen bij momenten als een sprong in het diepe, maar het hele proces is enorm leerrijk. De stijgende zelfzekerheid in het overbrengen van mijn boodschap is hiervan een mooi resultaat. De kers op de taart was voor mij de onvoorwaardelijke inzet en de oprechte steun van het organiserende team, samen met de hechte banden die gevormd werden met de medekandidaten. Ik zou geen seconde twijfelen om me opnieuw in te schrijven. 

LEEN SEVENS (KU LEUVEN)
PHD IN DE COMPUTERLINGUÏSTIEK
BRONZEN MEDAILLE PHD CUP 2019


"Ik dacht altijd dat het in ontvangst nemen van mijn doctoraatsdiploma het mooiste moment van mijn carrière als jonge onderzoeker zou zijn, maar de Vlaamse PhD Cup bracht daar enkele maanden later al verandering in. De Vlaamse PhD Cup heeft mij, in de eerste plaats, een sterkere spreker gemaakt. Hoewel ik al enkele jaren mijn onderzoek presenteerde aan studenten, wetenschappers én niet-wetenschappers, voelde ik me toch niet altijd even zelfzeker en gierden de zenuwen vaak nog door mijn lijf. Dankzij de inspirerende 4-daagse mediatraining leerde ik werken aan mijn houding, stem en boodschap, en daarvan pluk ik vandaag nog steeds de vruchten op én naast mijn werk als educatief technoloog. Ik sta nu vol zelfvertrouwen voor mijn publiek en kan voortaan met volle teugen genieten van het plezier en de kracht van kennisdeling. 

Maar de Vlaamse PhD Cup betekende voor mij nog veel meer dan dat. Dat wetenschappelijke interdisciplinariteit onmisbaar is voor baanbrekend onderzoek, staat als een paal boven water. En bestaat er een mooiere basis voor interdisciplinariteit dan vriendschappen, bewondering en oprechte waardering voor elkaars werk? Ik ben de Vlaamse PhD Cup enorm dankbaar om ons over de grenzen van ons eigen onderzoeksdomein te laten kijken en ons te laten beseffen dat we, ondanks onze sterk uiteenlopende wetenschappelijke achtergronden, eigenlijk helemaal niet zo verschillend zijn. We hebben immers allemaal dezelfde missie: onze steeds veranderende wereld beter leren begrijpen en die kennis delen met iedereen die het maar horen wil. Bedankt, Scriptie vzw, voor deze verrijkende ervaring."

ANGELIQUE VAN OMBERGEN - SCIENCE COORDINATOR FOR HUMAN RESEARCH BIJ EUROPEAN SPACE AGENCY
PHD IN DE MEDISCHE WETENSCHAPPEN (UANTWERPEN)
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2018


"Ik was enorm blij en vereerd om de PhD Cup 2018 te winnen. De respons die ik op mijn overwinning kreeg was echt énorm. Naast talrijke reacties via facebook, twitter en LinkedIn kreeg ik ook een 80-tal mails met felicitaties, vragen over mijn onderzoek, uitnodigingen voor lezingen, ... Zelfs 2 uitgeverijen namen contact met me op om de opties te bekijken om een boek met hen te schrijven. Mijn website kreeg in de dagen na de finale meer dan 3.000 bezoekers over de vloer. 

De Vlerick-voucher die ik won, verzilverde ik met opleidingen in leiderschap en people management. Die aspecten komen me zeker van pas in mijn huidige job, maar ook bijvoorbeeld in mijn wetenschapscommunicatie-activiteiten. 

Ik kan de wedstrijd alleen maar aanraden aan pas gepromoveerde onderzoekers. De Vlaamse PhD Cup is echt een schitterend initiatief met een toporganisatie. Het zorgt er duidelijk voor dat wetenschap weer een beetje meer de toegang vindt naar het grote publiek, iets waar we naar mijn bescheiden mening allemaal baat bij hebben." 

LODE DAELEMANS (UGENT)
PHD IN INGENIEURSWETENSCHAPPEN – TEXTIELKUNDE
ZILVEREN MEDAILLE PHD CUP 2018

 

"De Vlaamse PhD Cup is veel meer dan een wedstrijd. Tijdens de mediatraining krijg je enorm waardevolle tools aangereikt om op een “andere manier” over jouw onderzoek te communiceren. Hoewel de kern van de mediatraining gericht is op heldere communicatie voor een breed publiek, zijn dezelfde tools bijna 1-op-1 bruikbaar in een academische setting. Mijn presentaties, beursapplicaties, onderzoeksvoorstellen, … zijn allemaal enorm verbeterd dankzij de Vlaamse PhD Cup. Daarnaast is het ook gewoon enorm leuk om eindelijk jouw “moeilijke” onderzoeksgebied te vertellen op een manier die vrienden, familie en collega’s boeiend vinden. Nu gebruik ik deze tools nog dagelijks en hebben ze me al veel kansen bezorgd. Waar ik initieel meedeed omdat het me een fijne ervaring leek, ben ik er nu 100% van overtuigd dat dit me een betere wetenschapper heeft gemaakt en zou ik iedereen ten zeerste aanraden om zich in te schrijven!" 

JOLIEN FAES (UANTWERPEN)
PHD IN TAALKUNDE
BRONZEN MEDAILLE VLAAMSE PHD CUP 2018

 

"De PhD Cup is een unieke, leerrijke en heel erg fijne ervaring. Je krijgt training van de beste professionals om je de wondere wereld van wetenschapscommunicatie en storytelling helemaal eigen te maken. De mediatraining daagt je uit om de kern en het waarom van je onderzoek te doorgronden. Je leert door de ogen van de ander te kijken en wordt verplicht uit je comfortzone te stappen. Het mooie? De PhD Cup beleef je samen met collega-onderzoekers, waarbij iedereen dezelfde issues heeft, elkaar helpt, feedback geeft en motiveert. Het is eigenlijk geen wedstrijd; het is een gezamenlijke overwinning.

Je wordt écht door die communicatiemicrobe gebeten. En, je krijgt de tools om dat ook effectief te doen. De PhD Cup geeft je een rugzak aan ervaringen die ook een enorm pluspunt zijn voor je onderzoek en onderwijs."