Loren Deblock
Chemie

Chemici werken niet alleen in een lab, maar doen ook onderzoek buiten hun vakgebied, naar problemen die mensen persoonlijk raken, zoals kanker

Een schitterende toekomst voor medische beeldvorming - Nanokristallen ontwerpen voor in vivo toepassingen

Bio

Loren Deblock (°1995) is een gedreven scheikundige met een boontje voor geneeskunde. Tijdens zijn doctoraat aan de Universiteit Gent, met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, ontwikkelde hij nanokristallen om medische beeldvorming bij aandoeningen zoals borstkanker te verbeteren. Als postdoctoraal onderzoeker zet hij zijn passie voor onderzoek verder in om deze materialen daadwerkelijk naar patiënten te brengen.

Doctoraat in het kort

"Bij de chirurgische behandeling van borstkanker worden de tumor en de schildwachtklieren verwijderd. De huidige methode voor het in beeld brengen van deze klieren, zowel vóór als tijdens de operatie, heeft veel nadelen. In mijn doctoraatsonderzoek heb ik een nieuw medicijn, gebaseerd op nanokristallen, ontwikkeld en getest, dat toelaat deze klieren te detecteren met snellere, veiligere en nauwkeurigere beeldvormingstechnieken dan de huidige standaard in het ziekenhuis." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Elk jaar krijgen meer dan 2 miljoen vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben, waardoor het de meest voorkomende kanker ter wereld is. Daarom is onderzoek naar betere beeldvorming en therapieën cruciaal, zodat deze patiënten de best mogelijke behandeling kunnen krijgen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Als chemicus en onderzoeker vind ik het belangrijk te tonen dat onze job zich niet alleen in het lab afspeelt, maar ook buiten ons eigen veld reikt om onderzoek te doen naar maatschappelijke problemen die mensen persoonlijk raken, zoals kanker."

VIDEO PITCH