Lucas Wauters
Medische wetenschappen

Voor heel wat maagklachten vinden we geen verklaring, wat erg frustrerend is voor de patiënten en hun omgeving

'Bugs and drugs' in functionele dyspepsie

POPULARISEREND ARTIKEL

Knoop in je maag… of darm?

Bio

De grote passie van Lucas Wauters (°1990) is de zorg voor patiënten, die hij via zijn onderzoek wil verbeteren. Dit doel gaf hem de energie en motivatie om een opleiding als arts te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Na een tijdlang in Frankrijk te hebben gewoond en gewerkt, verlangde hij als trotse vader naar een ware thuis en keerde hij terug naar ons land om zijn opleiding tot maagdarmspecialist te vervolledigen aan de KU Leuven. 

Doctoraat in het kort

"Eén op de tien mensen heeft regelmatig last van maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel na het eten of pijn in de bovenbuik. Wanneer een gastroscopie, een kijkonderzoek van de maag, niets afwijkend aantoont, krijgen zij de diagnose 'functionele dyspepsie'. We spreken dan over zogenaamde 'onverklaarde' maagklachten. Ik ontdekte dat een ontsteking in de dunne darm deze maagklachten kan verklaren en dat een behandeling met zuurremmers deze kan verminderen. Uit mijn onderzoek blijkt ook dat probiotica helpen door gunstige effecten op de ontsteking en op de darmflora."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Maagklachten komen frequent voor, maar in de meerderheid van de gevallen blijven ze onverklaard. De focus op de dunne darm betekent een nieuw perspectief in de diagnose en de behandeling van maagklachten. Het bepaalt mee de aandachtspunten en prioriteiten voor toekomstig onderzoek."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Onverklaarde maagklachten worden vaak simpelweg toegewezen aan stress, wat frustrerend is voor patiënten. Ik wil mijn onderzoek met een breder publiek delen om het begrip van de mogelijke oorzaken en de zoektocht naar nieuwe middelen te stimuleren."

VIDEO PITCH