Machine learning kan onderzoekers helpen, maar zal hen zeker niet vervangen

Naar een betere ontwikkelingsstrategie voor supramoleculaire gels

Bio

Met steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), startte Ruben Van Lommel (°1995) zijn gezamenlijk doctoraat aan KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel in 2018. In 2022 behaalde hij de graad doctor in de Chemie op het topic van supramoleculaire gels, waarvoor hij experimenten combineerde met theoretische chemie en machine learning.

Doctoraat in het kort

"Supramoleculaire gellen zijn een nieuw soort materiaal dat gebruikt kan worden voor waterzuivering en als een platform voor het groeien van synthetische cellen. Helaas is de ontwikkelingsstrategie voor deze materialen gebaseerd op toeval, wat ervoor zorgt dat het proces voor hun ontwikkeling één van lange adem is. In mijn doctoraatsonderzoek maakten we gebruik van computersimulaties en machine learning om deze materialen sneller te ontdekken in het laboratorium."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Met het alsmaar krachtiger worden van computers, wordt machine learning meer beschikbaar voor verschillende soorten wetenschappers. Dit onderzoek toont aan hoe machine learning een invloed kan hebben op de ontwikkeling van nieuwe materialen die een oplossing kunnen bieden voor globale problemen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Machine learning is een hot topic geworden de afgelopen jaren. Zo heeft iedereen wel al eens gehoord van machine learning op tv of andere mainstream media. Via de PhD Cup kan ik het publiek informeren hoe machine learning onderzoekers kan helpen, maar hen zeker niet zal vervangen." 

VIDEO PITCH