73 inzendingen voor Vlaamse PhD Cup 2019

Nieuws

Op 30 juni verstreek de deadline voor de Vlaamse PhD Cup 2019. Bij deze vierde editie stelden liefst 73 doctors uit de vijf Vlaamse universiteiten zich kandidaat. Het is nu aan de jury om uit die vele inzendingen 16 deelnemers te selecteren. 

De kern van je jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een verhelderende en boeiende presentatie van slechts drie minuten – en dat met de ogen van een live publiek, een jury én videocamera's op jou gericht. Dat is in een notendop de zware uitdaging bij de Vlaamse PhD Cup. Liefst 73 PhDs nemen de spreekwoordelijke handschoen op en registreerden zich voor deze vierde editie. De kandidaten vulgariseerden hiervoor hun doctoraatsonderzoek in artikels met titels als "Dittoblockers als kankertherapie", "Twintigduizend mijlen onder (een buitenaardse) zee" of nog "Kan kunst ons Belgisch rechtssysteem redden?" (Bekijk de lijst hier).

Jury 
Welke 16 onderzoekers aan de eigenlijke wedstrijd kunnen deelnemen, ligt nu in de handen van een 10-koppige jury. Dat selectiecomité wordt bevolkt door academici (afgevaardigd door de Jonge Academie), journalisten en organisator Scriptie vzw. Zij beoordelen de dossiers op het wetenschappelijke CV, de motivatie en het populariserende artikel. Het verdict valt op 26 augustus, waarna de 16 geselecteerden begin september aan het grote publiek zullen worden voorgesteld.

Van de mediatraining naar de finale
De geselecteerden mogen zich op dat moment meteen opmaken voor een vierdaagse mediaschool bij o.a. de VRT met onder meer presentatie-, camera- en interviewtraining door Phara De Aguirre, Tim Verheyden en The Floor is Yours. Op 25 september beklimmen ze het podium van de legendarische Marconi Studio van de VRT om uit te maken welke 8 onder hen doorstromen naar de finale. Die eindstrijd wordt op zondagavond 6 oktober in de Brusselse BOZAR betwist. Het evenement zal via livestreaming te volgen zijn op www.phdcup.be en www.facebook.com/phdcup. Meer info over het wedstrijdverloop op www.phdcup.be/wedstrijd

 

Infografiek PhD Cup 2019