"Dankzij PhD Cup gek genoeg geworden om deel te nemen aan andere presentatie-events"
Batist Geldhof is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven, waar hij flexibele sensoren voor planten ontwikkelt. Batist nam in 2024 deel aan de PhD Cup met zijn onderzoek naar hoe planten bewegen als gevolg van abiotische stress. Wij lieten hem via een kort interview terugblikken op zijn deelname aan de wedstrijd.
Batist, wat was voor jou het meest verrassende inzicht uit de mediatraining van de PhD Cup?
Hoe je door verschillende accenten te leggen in een verhaal een geheel andere boodschap kan brengen. Daarnaast ook dat je -zelfs als wetenschapper- ook maar een mens bent. Dat je niet alle antwoorden hoeft te hebben, maar dat je er wel op kan vertrouwen dat de kennis die je hebt waarde heeft.
Welke PhD Cup-coach wist jou het meest te inspireren?
Moeilijke keuze. Dan kies ik toch voor Tim Pauwels. Hoewel hij aanvankelijk best intimiderend overkwam, heeft zijn sessie over interviewtechnieken mij aan het denken gezet. Over hoe je met gerichte antwoorden een steekhoudend en impactvol verhaal kan overbrengen. Dat is een skill die je in om het even welke setting kan toepassen.
Wat was je mooiste moment uit het hele PhD Cup-avontuur?
Ha. Het is niet echt een moment, maar ik ga toch voor de groepssfeer. Deze dagen zijn zeer intens, maar je merkt al snel dat zowel de medekandidaten als de organisatoren echt de inzet tonen om het meeste uit de training en de presentaties te halen.
Heeft de deelname een invloed gehad op je professionele carrière?
De PhD Cup heeft mij op een pad gezet dat ik ervoor niet meteen durfde volgen. Ik denk dat net die goede omkadering en ondersteuning door het SciMingo team het vangnet is dat ikzelf nodig had om die sprong te kunnen wagen. Dit heeft mij de basis gegeven om zelf verder na te denken over hoe best mijn verhaal te vertellen en uiteindelijk ook te groeien als mens.
Meest onverwachte gevolg na de Vlaamse PhD Cup?
Het meest onverwachte gevolg is dat ik gek genoeg ben geworden om nog deel te nemen aan presentatie-events. Zo nam ik recent deel aan Falling Walls aan de KU Leuven, wat ik zonder de PhD Cup allicht niet had aangedurfd.
(Waarom) zou je andere onderzoekers aanraden om aan de Vlaamse PhD Cup deel te nemen?
Voor mij persoonlijk is de PhD Cup de perfecte springplank gebleken naar verdere stappen in wetenschapscommunicatie. Als je jezelf niet meteen (of helemaal niet) comfortabel voelt met presenteren, maar toch impact wilt hebben, biedt de PhD Cup de perfecte kans om jouw grenzen op te zoeken. Je wordt uitgedaagd om verder te kijken dan het onderzoek zelf, maar je kan tegelijk ook terugvallen op de ervaring van coaches en het SciMingo-team. Op die manier verandert twijfel al snel in (toch iets meer) vertrouwen in jezelf.