De inzendingen zijn geteld: 53 kandidaten voor PhD Cup 2023

Nieuws

PhD Cup 2022

Op vrijdag 7 juli verstreek de deadline van de Vlaamse PhD Cup 2023. Zo’n 53 kandidaten dingen dit jaar naar de PhD Cup-trofee. Een tienkoppige jury beoordeelt de komende twee maanden alle dossiers en selecteert op 21 augustus de 16 deelnemers.

De kern van je jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een verhelderende en boeiende presentatie van slechts drie minuten – en dat met de ogen van een live publiek, een jury én camera's op jou gericht. Dat is de uitdaging bij de Vlaamse PhD Cup.

Zo’n 53 PhD’s -31 vrouwen en 22 mannen- gaan die uitdaging aan en registreerden zich voor de achtste editie van de wedstrijd. Ze goten hiervoor hun doctoraatsonderzoek in populairwetenschappelijke artikels met intrigerende titels als "Een bankoverval in een plantencel", "Nanokristallen verlichten de weg bij borstkanker”, "Gedeelde ideëen als remedie voor politieke polarisering?", of nog "Steken we straks peper in onze neus?".

INSTELLINGEN EN DISCIPLINES

Met 23 inzendingen is de KU Leuven dit jaar de primus, gevolgd door de UGent met 20 deelnemers. Qua 'disciplines' zijn de medische wetenschappen met 22 inzendingen het sterkst vertegenwoordigd. Bekijk de integrale lijst van de 53 kandidaten hier.

JURY

Welke 16 onderzoekers uiteindelijk aan de wedstrijd kunnen deelnemen, ligt nu in de handen van een tienkoppige jury. Dat selectiecomité bestaat uit academici (afgevaardigd door de Jonge Academie), een journalist van Eos Wetenschap en organisator SciMingo. Zij beoordelen het wetenschappelijke CV, de motivatie en het populariserende artikel van de kandidaten. Het verdict valt op 21 augustus, waarna de geselecteerden begin september aan het publiek worden voorgesteld. 

WEDSTRIJDVERLOOP

De deelnemers mogen zich dan opmaken voor een vierdaagse mediaschool bij o.a. de VRT met onder meer interview-, camera- en presentatietraining door Koen Wauters (VRT NWS), Phara de Aguirre (De Afspraak), Jacotte Brokken (VRT) en The Floor is Yours. Bij de halve finale op 27 september strijden de 16 deelnemers voor 8 finaletickets. Die finale wordt op 19 oktober in Theatre du Vaudeville (Brussel) betwist. Het evenement is live bij te wonen en zal ook via een livestream te volgen zijn op www.phdcup.be.

Meer info over het wedstrijdverloop
 

Infographic PhD Cup 2023