Deadline verstreken en inzendingen geteld: 74 kandidaten voor PhD Cup 2024

Artikel

De 3 PhD Cup bekers op een rijtje

Op zondag 30 juni verstreek de deadline van de Vlaamse PhD Cup 2024. Ruim 74 kandidaten dingen dit jaar naar de PhD Cup-trofee. Een tienkoppige jury beoordeelt de komende twee maanden alle dossiers en selecteert op 26 augustus de 16 deelnemers.

De kern van je jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een verhelderende en boeiende presentatie van slechts drie minuten – en dat met de ogen van een live publiek, een jury én camera's op jou gericht. Dat is de uitdaging bij de Vlaamse PhD Cup.

Zo’n 74 PhD’s -33 vrouwen en 41 mannen- gaan die uitdaging aan en registreerden zich voor de intussen negende editie van de wedstrijd. Ze goten hiervoor hun doctoraatsonderzoek in populairwetenschappelijke artikels met intrigerende titels als "Slijm in crisis: hoe ontregeling onze gezondheid bedreigt", "Wat als … planten konden praten?”, "Het regent ruimtestof", of nog "#WineO-Clock: onder de invloed van sociale media?".

INSTELLINGEN EN DISCIPLINES

Met 36 inzendingen is de KU Leuven dit jaar opnieuw de primus, gevolgd door de UGent met 22 deelnemers. Qua 'disciplines' zijn de medische en de technische wetenschappen met allebei 21 inzendingen het sterkst vertegenwoordigd. Bekijk de integrale lijst van de 74 kandidaten hier. 

JURY  

Welke 16 onderzoekers uiteindelijk aan de wedstrijd kunnen deelnemen, ligt nu in de handen van een tienkoppige jury. Dat selectiecomité bestaat uit academici (afgevaardigd door de Jonge Academie), een journalist van Eos Wetenschap en organisator SciMingo. Zij beoordelen het wetenschappelijke CV, de motivatie en het populariserende artikel van de kandidaten. Het verdict valt op 26 augustus, waarna de geselecteerden begin september aan het publiek worden voorgesteld. 

WEDSTRIJDVERLOOP 

De deelnemers mogen zich dan opmaken voor een vierdaagse mediaschool bij o.a. de VRT met onder meer interview-, camera- en presentatietraining door Koen Wauters (VRT NWS), Jacotte Brokken (VRT) en The Floor is Yours. Bij de halve finale op 25 september strijden de 16 deelnemers voor 8 finaletickets. Die finale wordt op 16 oktober in de Gentse Handelsbeurs betwist. Het evenement is live bij te wonen en zal ook via een livestream te volgen zijn op www.phdcup.be.

Meer info over het wedstrijdverloop

 

Infografiek inschrijvingen PhD Cup 2024