Dit zijn de 16 kandidaten van de Vlaamse PhD Cup 2017

Nieuws

Longlist PhD Cup 2017

Wist u dat een intelligent gebruik van afval uit de visserij het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw drastisch kan terugdringen? Of dat de Stad Antwerpen in de 19e eeuw reeds een uitgekiend vreemdelingenbeleid kende?

Het zijn maar twee van de zestien prikkelende onderzoeken die een nominatie voor de Vlaamse PhD Cup, een presentatiewedstrijd voor nieuwbakken doctors, in de wacht sleepten.

Van aula naar concertpodium  
Via die wedstrijd daagt Scriptie vzw jonge wetenschappers uit om hun jarenlange doctoraatsonderzoek naar een breed publiek te vertalen. Niet via een academische lezing in hun vertrouwde aula maar via een boeiende, populariserende presentatie van slechts drie minuten op een concertpodium met camera’s. Genomineerde Leen Antonio (KU Leuven) kijkt de uitdaging met gezonde stress tegemoet: “Het is prettig wanneer op internationale congressen vakgenoten jouw onderzoeksresultaten goed onthalen, maar ik wil mijn onderzoek ook graag delen met het grote publiek.”  

De 16 kandidaten
In totaal schreven 59 wetenschappers zich in voor de tweede editie van de PhD Cup. De 12-koppige jury kweet zich van de lastige opgave om 16 deelnemers te selecteren uit al deze fascinerende inzendingen. Na een beoordeling van de wetenschappelijke cv's en populariserende artikels over de onderzoeken viel de keuze op Ben Van Duppen (UAntwerpen), Doris Vandeputte (VIB-KU Leuven; gedeeld doctoraat VUB), Frederik Denorme (KU Leuven-Kulak), Arno Vermote (UGent), Bram Van den Bergh (KU Leuven), Carolien Frijns (KU Leuven), Michiel Stock (UGent), Dorien Baetens (UGent), Michiel Voet (UGent), Marlies Maes (KU Leuven), Joost Geeroms (VUB), Jacob Vermeire (UGent - Vlerick), Caroline De Tender (UGent - ILVO), Jurgen Goossens (UGent), Ellen Debackere (UAntwerpen – VUB) en Leen Antonio (KU Leuven). Lees hier meer over de 16 geselecteerde wetenschappers en hun onderzoek.

De jury
De jury bestond uit Freek Evers (De Morgen), Dieter Decleene (Eos Magazine), Arnaud Zonderman (Scriptie vzw) en Jonge Academie-leden Evelien Smits (Universiteit Antwerpen), Tina Kyndt (UGent), Vincent Ginis (VUB), Kevin Smets (VUB - Universiteit Antwerpen), Hans Op de Beeck (KU Leuven), Katrien Remaut (UGent), Nele Witters (Universiteit Hasselt) en Karolien De Wael (Universiteit Antwerpen). 

Mediaschool
De 16 deelnemers doorlopen in de komende weken een vierdaagse mediaschool met onder meer presentatie-, interview- en cameratraining onder leiding van experten als Ivan De Vadder en Wim De Vilder. De 8 kandidaten die het best presteren tijdens de mediaschool verzekeren zich van een plaatsje in de finale op maandag 2 oktober in de Handelsbeurs in Gent. Tijdens die apotheose, die live bij te wonen is en te volgen is via Facebook Live, strijden de acht onderzoekers voor een publiek en jury met o.a. VRT-baas Paul Lembrechts en hoogleraar Eva Brems. De inzet: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro.