Jonge Academie lanceert campagne voor meer vrouwen in academische wereld

Nieuws
Angelique Van Ombergen
PhD Cup-laureaat Angelique Van Ombergen is
één van de boegbeelden van de campagne.

Het professorenkorps aan Vlaamse universiteiten bestaat nog te vaak uit mannen. Hoewel het aandeel vrouwen in de laatste jaren steeg, verloopt die inhaalbeweging te traag. Daarom start de Jonge Academie de bewustwordingscampagne "Wetenschap = m+v+x". 

Hoewel de instroom studenten ongeveer gelijk verdeeld is over jongen en meisjes, is slechts 27 procent van de professoren een vrouw. Bij elke stap in de academische carrière neemt het aantal vrouwen gestaag af. Onder doctoraatsstudenten blijft het aandeel vrouwen met 46% nog in of meer gelijk, maar met zo'n 38% ligt dat bij postdocs al ineens een pak lager. 

Hoewel er verbetering is -in 2010 wel slechts 20% van de professoren een vrouw- verloopt die evolutie te graag, aldus de Jonge Academie, partner van de Vlaamse PhD Cup.

De Jonge Academie lanceert daarom vandaag, niet toevallig de Internationale Vrouwen in Wetenschap-dag, de sensibiliseringscampagne "Wetenschap = m+v+x". Daarmee willen ze academici bewust maken van de impliciete vooroordelen die er bestaand rond vrouwen in de academische wereld.

Heleen Dewitte, lid van de Jonge Academie en zilveren medaillewinnaar bij de Vlaamse PhD Cup in De Morgen: "Vacatures bevatten vaak termen die we typisch associëren met mannen". 

De Jonge Academie hoopt dat de campagne tegen deze zomer zal resulteren in een nieuw actieplan voor gendergelijkheid. Alle info over de campagne op wetenschapismvx.be