Recordaantal kandidaten voor Vlaamse PhD Cup

Nieuws

De deadline van de Vlaamse PhD Cup is verstreken, de inzendingen zijn geteld: met een totaal van 81 kandidaten kent de wedstrijd een recordeditie. Een jury buigt zich in de zomermaanden over de vele dossiers om 16 deelnemers te selecteren.   

De kern van je jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een verhelderende en boeiende presentatie van slechts drie minuten – en dat met de ogen van een live publiek, een jury én videocamera's op jou gericht. Dat is in een notendop de opdracht bij de Vlaamse PhD Cup.

Zo’n 81 PhD’s -41 mannen en 40 vrouwen- gaan die uitdaging aan en registreerden zich voor deze vijfde editie. Ze vulgariseerden hiervoor hun doctoraatsonderzoek in artikels met intrigerende titels als "Pandemie op de boerderij: een bacterie met een imperialistische visie”, "Blindheid oplossen met maïzena" of nog ““Ilm al-Nujum”, of wat 15de-eeuwse manuscripten ons leren over wetenschap en islam”.

Binnen- en buitenland 

Met 30 promovendi telt de Universiteit Gent, net als in 2019, de meeste deelnemers. Nieuw is dat sinds dit jaar ook Belgen die in het buitenland promoveerden in aanmerking komen voor de wedstrijd. Dat leidde tot inzendingen uit onder meer de Wageningen Universiteit (NL), het Max Planck Instituut (DE) en de University of Pittsburgh (US). Bekijk de lijst met kandidaten hier.

Jury  

Welke 16 onderzoekers uiteindelijk aan de wedstrijd kunnen deelnemen, ligt nu in de handen van een tienkoppige jury. Dat selectiecomité bestaat uit academici (afgevaardigd door de Jonge Academie), journalisten en organisator Scriptie vzw. Zij beoordelen het wetenschappelijke CV, de motivatie en het populariserende artikel van de kandidaten. Het verdict valt op 24 augustus, waarna de geselecteerden begin september aan het publiek worden voorgesteld. 

WEDSTRIJDVERLOOP 

De deelnemers mogen zich dan meteen opmaken voor een vierdaagse mediaschool bij o.a. de VRT met onder meer interview-, camera- en presentatietraining door Tim Pauwels (VRT NWS), Geena Peeters (VRT) en The Floor is Yours. Bij de halve finale op 23 september nemen de 16 deelnemers het tegen elkaar op in de strijd om 8 finaletickets. Die finale wordt op 6 oktober in Het Depot in Leuven betwist. Het evenement is live bij te wonen en zal ook via een livestream te volgen zijn op www.phdcup.be en www.facebook.com/phdcup. Meer info over het wedstrijdverloop op www.phdcup.be/wedstrijd

Infografiek PhD Cup 2020