Van PhD naar roem en vice versa

Artikel

"Van aula naar concertpodium", dat is het traject dat de PhD Cup-finalisten dit jaar zullen afleggen. Op 16 oktober zullen ze namelijk het podium van de Gentse concertzaal de Handelsbeurs beklimmen in de strijd om de PhD Cup-trofee. Het is algemeen bekend dat het winnen van de PhD Cup van een PhD-er een instant-celebrity maakt. 😉 Maar wist je dat er ook rocksterren en andere beroemdheden zijn die de omgekeerde weg aflegden en doctoreerden? We hebben het dan niet over de waslijst aan celebrities die een eredoctoraat kregen, zoals Dolly Parton, John Bon Jovi en Kermit de Kikker*. Neen, we schrijven over het echte werk: beroemdheden die een doctorstitel zonder “ere”-prefix behaalden.

MUZIKANTEN


Brian MayBrian May 
Queen-gitarist Brian May geeft een hele nieuwe invulling aan het begrip starstruck: de rockster behaalde in 2007 een PhD in de Astrofysica aan het Imperial College London, getiteld "A survey of radial velocities in the zodiacal dust cloud". Hier te downloaden

 Dexter Holland
Bryan Dexter Holland

Bryan "Dexter" Holland, frontman van punkrockband The Offspring, schreef niet alleen oorwurmen als "Pretty Fly for a White Guy" of "Self Esteem", maar werkte in 2017 een PhD in de moleculaire biologie af aan de University of South Carolina. Hier kan je zijn PhD-thesis over het HIV-virus doornemen

 

 

 

Gregg GraffinGreg Graffin 
Op vijftienjarige leeftijd richtte Greg Graffin Bad Religion op. Op z'n 60e heeft de punkrocker een PhD in de Zoölogie op zak, schreef hij twee boeken over wetenschap en religie ("Is Belief in God Good, Bad or Irrelevant: A Professor and a Punk Rocker Discuss Science, Religion, Naturalism and Christianity" (2006) en "Evolution: Faith, Science and Bad Religion in a World Without God" (2010)) en geeft hij, tussen het touren door, colleges over evolutie aan zijn alma mater Cornell University.

Dan Snaith

Dan Snaith 
Het Canadese Caribou staat bekend voor zijn ritmische, bezwerende en repetitieve electropop. De berekende melodieën komen dan ook uit de koker van Dan Snaith, een doctor in de wiskunde aan het Imperial College London. Zo is “Overconvergent Siegel Modular Symbols” niet de titel van Caribou’s jongste album, maar de titel van Snaith’s doctoraat.

 

 

 

ACTEURS

Mayim BialikMayim Bialik
Mayim Bialik kan / moet je kennen van haar acteerprestaties in Blossom en -vooral- The Big Bang Theory. Haar rol als neurowetenschapper Dr. Amy Farrah Fowler in die serie is haar op het lijf geschreven. Zo zette Bialik haar PhD in de Neurowetenschappen aan de UCLA tijdelijk on hold om haar acteercarrière te lanceren. Ze wist uiteindelijk te promoveren met een proefschrift over het Prader-Willi-syndroom, een erfelijke aandoening. 

 

Dan GrimaldiDan Grimadi
In de HBO-serie The Sopranos over de Italiaans-Amerikaanse maffia in New Jersey speelde Dan Grimaldi de tweeling Patsy & Philly Parisi, telgen van de beruchte misdaadfamilie. Naast acteur werkte Grimaldi ook als professor aan het Departement Wiskunde en Computerwetenschappen van het Kingsborough Community College in Brooklyn. Die job dankte hij aan z'n PhD in data processing, dat hij behaalde aan de City University in New York.

 

POLITICI


Angela MerkelAngela Merkel 
In volle coronacrisis oogstte de Duitse bondskanselier veel lof voor haar heldere uitleg over de verspreiding van het coronavirus en waarom het opheffen van een lockdown zo’n complexe beslissing is. The Guardian schreef haar sterke communicatie toe aan haar achtergrond als wetenschapper. Voor ze in de politiek stapte, werkte Merkel namelijk een tijdlang als academicus aan de Academie van Wetenschappen in Berlijn, waar ze een doctoraat in de kwantumchemie behaalde. 

 

Wouter BekeWouter Beke
Ook dichter bij huis vinden we politici met een doctorstitel op zak. Zo ook Wouter Beke (CD&V). Beke promoveerde in 2004 als doctor in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven met een doctoraat getiteld “De Christelijke Volkspartij tussen 1945 en 1968: breuklijnen en pacificatiemechanismen in een catch-all partij.”

 

John CrombezJohn Crombez
Voormalig sp.a-voorzitter John Crombez is doctor in de economie. Hij doctoreerde in 2001 aan de Universiteit Gent op een onderzoek naar de Europese aandelenbeurs. Bekijk zijn proefschrift hier: "Modeling expected returns and discount factors for European stock markets".
 

 

Bart De WeverBart De Wever (N-VA) kan dan weer net géén doctoraatsdiploma van de KU Leuven voorleggen. De Wever werkte er aan een proefschrift over de na-oorlogse Vlaamse partijvorming, tot hij besloot om zich volledig aan de politiek te wijden. 

Wie zich in de toekomst allicht wel bij het lijstje "gedoctoreerden" zal scharen is voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Hij werkt momenteel aan de Universiteit Gent aan een doctoraat over het Vlaams-nationalisme in Limburg na WO II. Saillant detail: zijn promotor is niemand minder dan Bruno De Wever, broer van Peumans’ voormalig partijvoorzitter. Benieuwd of hij na promotie zal deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup... 

 

SPORTERS
 

Vladimir Klitschko (rechts op foto)
Vladimir Klitschko (rechts)

Vladimir Klitschko
De Oekraïense bokser Vladimir Klitschko is ook intellectueel een zwaargewicht. Naast een gouden medaille van de Olympische Spelen 1996 en meerdere kampioenschapsgordels hangt er namelijk een doctoraal diploma in de Sportwetenschappen in zijn prijzenkast. Hij promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Kiev met een thesis over pedagogische technieken voor het trainen van jonge sporters. Zijn broer Vitali, ook een profbokser, behaalde trouwens datzelfde diploma een jaar eerder met een thesis over talent en sponsoring in de sport. De broers dragen trouwens de toepasselijke bijnamen Dr. Steelfist (Vladimir) & Dr. Ironfist (Vitali). 
 

Shaq
Shaquille O’Neal 

Shaquille “Shaq” O’Neal dankt zijn faam aan zijn straffe optredens in de NBA met o.a. de LA Lakers. Na zijn basketbalcarrière wierp hij zich toe op het DJ-en, wat hem in recente jaren meermaals naar Tomorrowland bracht. Minder bekend is dat O’Neal een doctoraat in de pedagogische wetenschappen op zak heeft. In 2012 promoveerde Shaq tot dr. O’Neal aan de Barry University in Miami met een thesis over hoe CEO’s en bedrijfsleiders humor gebruiken op de werkvloer en waarom dat bijdraagt tot succes. 

 

 

Mikhai lYouznyMikhail Youzhny
De term “filosofisch” wordt wel eens gebruikt om een kalm persoon te beschrijven. Die vlieger gaat niet echt op voor de voormalige tennisspeler en doctor in filosofie Mikhail Youzhny. Hoewel de Rus een aardig palmares kan voorleggen, staat hij vooral bekend voor zijn woede-uitbarstingen op het court, waarbij heel wat rackets sneuvelden. Opmerkelijk: Youzhny behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Moskou in 2010, tijdens zijn hoogdagen als profspeler. Het onderwerp van zijn doctoraatsonderzoek: een vergelijkend onderzoek naar de manier waarop professionele tennisspelers het spelletje benaderen. 

 

VARIA

David Van ReybrouckDavid Van Reybrouck
Wie zijn internationaal bejubelde Congo-boek las, weet al langer dat schrijver David Van Reybrouck er niet voor terugdeinst om honderden pagina's neer te pennen. Het komt dan ook niet als een complete verrassing dat Van Reybrouck een doctoraat van nagenoeg 400 pagina's afwerkte. Wat allicht meer verbazing opwekt: Van Reybrouck doctoreerde in de archeologie aan Cambridge University met het proefschrift "From Primitives to Primates: a History of Ethnographic and Primatological Analogies in the Study of Prehistory." 
 

Phara de AguirrePhara de Aguirre 
In 1989 viel de Berlijnse Muur, werd de eerste GPS-satelliet de ruimte ingeschoten en kreeg de Verenigde Staten van Amerika voor het eerst een Afro-Amerikaanse gouverneur (Lieutenant Governor Douglas Wilder in Virginia). Maar 1989 was ook het jaar waarin De Afspraak-presentatrice en voormalig PhD Cup-trainer Phara de Aguirre aan de KU Leuven tot doctor in de pedagogische wetenschappen promoveerde. Haar proefschrift: "Agogisch handelen in nieuwe sociale bewegingen: literatuurstudie en verkennend onderzoek van vormingsactiviteiten van vredesorganisaties"


 

Miuccia PradaMiuccia Prada
De erfgename van het legendarische Italiaanse mode-imperium dat haar grootvader in 1913 oprichtte, behaalde in de jaren ’70 een PhD in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Milaan. Het onderwerp van haar doctoraat blijft, net als de ontwerpatronen van Prada’s jongste collectie, een goed bewaard geheim.
 

 

* Kermit de Kikker kreeg in 1996 een eredoctoraat van Southampton College in New York. Hij hield er deze toespraak: https://whatrocks.github.io/commencement-db/1996-kermit-the-frog-southampton-college/
 

Beker


 

Behaalde jij de voorbije twee jaar jouw doctoraat? Maak jouw onderzoek beroemd: neem deel aan de Vlaamse PhD Cup. Alle info & registratie op www.phdcup.be/wedstrijd

 

 

Dit artikel is een herwerking van een stuk dat we in 2021 publiceerden. 

Bronnen: findaphd.com / phdstudies.com/ online-phd-programs.org / buzzfeed