Testimonials 2022

ELINE LIEVENS
PHD IN DE SPORTWETENSCHAPPEN
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2022

“Wetenschapscommunicatie zou een inherent onderdeel van onderzoek moeten zijn. Want wat is de waarde van onderzoek, als jouw resultaten niet tot bij het doelpubliek geraken? 

De juiste handvaten om te communiceren kreeg ik op een presenteerblaadje tijdens de PhD Cup. Hoewel ik, vòòr mijn deelname aan deze wedstrijd, wel al enkele bijscholingen had gevolgd om zo helder mogelijk te leren presenteren, was de vierdaagse mediatraining van de PhD Cup van een hoger niveau. 

Het hele traject was enorm verrijkend. Niet alleen leerde ik verschillende top-onderzoekers kennen met een hart voor communicatie uit heel diverse wetenschapsgebieden, ook de inhoud van de training was goud waard. De combinatie van de juiste experten die de sessies begeleiden, alsook het feit dat je de nieuwe theorieën meteen in de praktijk kan toepassen, zorgen voor een heel groot leer effect. De EOS-blog, alsook de 3 minuten pitch op de (halve-)finale geven je de ideale tools om zowel al schrijvend en al presenterend aan de slag te gaan. En ook al ga je op het einde niet met de PhD Cup naar huis, de kennis die je opdoet kan je zowel in de academische wereld als daarbuiten blijven toepassen. Kortom ik zou aan iedereen aanraden om deel te nemen!

Als winnaar kwamen er trouwens nog meerdere leuke zaken uit de bus. De PhD Cup werd gecoverd in het Laat journaal, ik werd geïnterviewd op de radio en kreeg ontelbaar veel leuke berichtjes zowel van vrienden als van totaal onbekenden. Ook mag ik mijn skills nog verder uitbreiden aan de hand van een studietraject bij Vlerick Business School en verdere bijscholingen bij SciComm Academy.

Tot slot neem ik binnenkort mijn eerste college op voor de Universiteit van Vlaanderen én krijg ik de kans om mijn eigen boek te schrijven! De PhD Cup heeft zowel mijn skills als mijn carrière een enorme boost gegeven!”  

Hannes mareen
phd in  de computerwetenschappen
bronzen medaille vlaamse phd cup 2022


"Communiceren over wetenschappelijk onderzoek is niet alleen bijzonder belangrijk, het is ook ontzettend leuk! Dat wist ik al even, en mijn interesse in SciComm werd alleen maar verder gevoed tijdens de PhD Cup. Ik werd voorbereid om op een podium te staan voor honderden mensen, en er mijn onderzoek kort en bondig uit de doeken te doen. Dat moment is iets dat ik altijd zal koesteren.

De mediatraining die we kregen maakte me ook enthousiast om te communiceren met (en via) de pers. Na de PhD Cup gaf ik een radio- en tv-interview, kreeg ik de moed om journalisten spontaan in te lichten over interessante nieuwsfeiten, en werd ik zelf gecontacteerd door journalisten in het binnen- en buitenland. Toegegeven, dat is niet gemakkelijk. En vooral: dat maakt me enorm zenuwachtig. Gelukkig werden we op zulke momenten goed voorbereid tijdens het PhD Cup-traject. En dat apprecieer ik enorm, want met zo'n communicatie kunnen we onze maatschappelijke impact als wetenschappers vergroten."

Hannes Mareen

KATLEEN WILS
PHD IN DE GEOLOGIE
FINALIST VLAAMSE PHD CUP 2022

"Mijn deelname aan de PhD Cup was een fantastische ervaring! De opleidingen in wetenschapscommunicatie zijn veel persoonlijker dan ik had durven hopen, en zijn ook nog eens onmiddellijk toepasbaar. De vele tips & tricks zijn bruikbaar voor zoveel meer dan alleen wetenschapscommunicatie voor een breed publiek: het schrijven van publicaties, emails, aanvragen voor studiebeurzen, presentaties… Eigenlijk leer je dingen waarvan je gehoopt had dat je ze al veel eerder wist, zoals voor je doctoraatsverdediging bijvoorbeeld! 


De hele combinatie van de 4-daagse training zorgt er ook voor dat je helemaal niet meer zo zenuwachtig bent om eens iets uit te leggen aan een (niet-)academisch publiek. Want ja, de ademhalingstechnieken en presentatietrainingen werken uiteraard voor interviews, maar zeker even goed voor conferenties of elke andere lezing of les die je ooit nog geeft. Over interviews gesproken, ik denk dat ik mag stellen dat de mediatrainingen tijden de PhD Cup simpelweg uniek zijn. Je krijgt een inkijk in hoe journalisten denken en werken, en voor je het weet wordt je zelf ook uitgenodigd om als expert duiding te geven bij nieuwsfeiten die dicht aanleunen bij jouw onderzoek. Had je me 10 jaar geleden gevraagd of ik later niet de uitleg over aardbevingen in het nieuws zou willen geven, had ik eens goed gelachen. Daarvoor zou ik veel te zenuwachtig zijn, en hoe zouden journalisten mij moeten vinden! Maar dankzij mijn deelname aan de PhD Cup leren journalisten jou en je expertise kennen, en krijg je zelf ook het vertrouwen om in te gaan op de vraag voor een interview als de mogelijkheid zich voordoet. 

Tot slot is het niet alleen leerrijk, maar ook gewoon écht een superleuke ervaring! Communiceren over wetenschap is leuk, boeiend én absoluut noodzakelijk! Daarbovenop leer je ook zoveel nieuwe mensen kennen in allerlei onderzoeksdisciplines die soms mijlenver van je eigen epertise staan, maar dat maakt het des te interessanter. Ik heb in elk geval geen seconde spijt van mijn deelname, en zou het zo opnieuw doen moest ik kunnen!"

Annelies De wael
phd in de fysica
Halvefinalist phd cup 2022


"Ik heb deze wedstrijd ervaren als een heerlijk leerrijk traject met 4 dagen gevuld met ontzettend inspirerende (en ook intense) opleidingen. Ok, het blijft een beetje een wedstrijd, en uiteraard wilden we allemaal zo ver mogelijk geraken, maar het traject tot en met de halve finale is zonder twijfel heel erg impactvol. Er zijn dan ook geen verliezers bij de PhD Cup. En dat is fijn, want er is zo al genoeg competitie in de academische wereld. Geen stress dus, en laat eventuele twijfels over het competitie aspect je niet tegenhouden om in het PhD Cup avontuur te duiken!"
 
"Toen ik meedeed aan de PhD Cup, had ik ondertussen al de overstap gemaakt naar de Vlaamse overheid, om op wetenschapsbeleid te gaan werken. Ik nam dus deel na mijn academische carrière. Toch gebruik ik wat ik geleerd heb nog regelmatig. Ik kijk dan ook met een zeer warm gevoel terug op die 4 extreem intense dagen die ik mocht doorbrengen met een heleboel gelijkgestemde zielen. En dat alles ondersteund door een klein maar gedreven team van SciMingo, bijgestaan door excellente coaches. Kortweg een absolute aanrader dus."