Testimonials 2023

MARIE DECOCK
PHD IN DE RECHTSWETENSCHAPPEN
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2023


"Dat er nooit genoeg wetenschapscommunicatie kan zijn, bewijst de PhD Cup jaar naar jaar. Want dankzij het podium dat je krijgt, kan je niet alleen je onderzoek wereldkundig maken, maar kan je ook bijdragen aan het enthousiasmeren van de volgende generatie om aan fundamenteel onderzoek te doen. 

Als onderzoeker in de rechten ben ik bijna constant bezig met geschreven teksten. De PhD Cup kwam dan ook als een geweldige afwisseling op mijn pad. Het uitwerken van een 3-minuten pitch, die begrijpelijk moet zijn voor de jan met de pet en ook humor bevat, vereist dat je je creativiteit de vrije loop laat. Dus samen op een totaal andere manier naar ons onderzoek kijken, was een welgekomen verademing na de hectiek van het afwerken en verdedigen van mijn doctoraat.

Toen ik aan mijn PhD Cup-avontuur begon, was ik er nog absoluut van overtuigd dat mijn onderzoek over iets technisch als ‘intercommunales’, moeilijk interesse zou wekken. Rechten is op het gebied van wetenschapscommunicatie altijd wat een vreemde eend in de bijt. Omringd door een team van experten in heldere taal, populariserend schrijven en wetenschapscommunicatie in het bijzonder, gingen we aan de slag. De vele presentatie- en schrijftrainingen, zowel op het hoofdkwartier van SciMingo als tijdens de tweedaagse bij de VRT, gaven ons de tools om dit avontuur tot een goed einde te brengen. We kregen een intense media boot camp waar podium- en cameratraining werden afgewisseld met interviewtechnieken en stemcoaching. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we alle skills kregen die we nodig hadden om met zelfvertrouwen het podium te betreden – skills die we ook na de PhD Cup nog dagelijks kunnen benutten.

De gevolgen van het winnen van de PhD Cup zijn nog beter dan ik had durven dromen. Mijn onderzoek kreeg aandacht in de media waardoor nu duizenden mensen weten wat een intercommunale is, in plaats van een handvol experts. Door deel te nemen aan de PhD Cup kreeg ik ook de startblokken aangereikt om bij te dragen aan het maatschappelijk debat. Zo mocht ik mijn onderzoek toelichten in Nieuwe Feiten en in De Ochtend op Radio 1 en kreeg ik de kans om een opiniestuk te schrijven in De Tijd. Daarnaast werd ik geïnterviewd door Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Juristenkrant. Bovendien zorgde mijn overwinning dat ik intussen een video kon opnemen bij de Universiteit van Vlaanderen, mag ik een boek uitbrengen en staat er een opleiding bij Vlerick Business School op het programma. De PhD Cup heeft tot op vandaag een enorme meerwaarde voor mijn academische carrière. Ik heb kunnen laten zien dat er ook in het recht een wetenschappelijke methode bestaat, dat we als onderzoekers kritische vragen stellen en dat onze resultaten maatschappelijk relevant zijn. 

Ik ben enorm dankbaar dat ik dit avontuur met vijftien andere toponderzoekers mocht beleven en denk nog vaak terug aan de plezante momenten en herinneringen die we samen hebben gemaakt. Van samen zingen in de auto op weg naar Brussel, tot selfies maken met de Bomaworst in het decor van F.C. De Kampioenen. Dat we inhoudelijk ook bijleerden over onderzoek in alle domeinen (van killivisjes, over ruimtestormen tot rioolwater) nam ik er met veel plezier bij. Of je de PhD Cup nu wint of niet, je krijgt de kans om je passie te delen met Vlaanderen. Veel van mijn medekandidaten hebben intussen ook gesproken op de radio, interviews gegeven, en delen hun expertise en kennis nog steeds in de media als hun onderwerp opduikt in de actualiteit. Mijn advies? Aarzel niet, schrijf je in, en begin aan een geweldig avontuur waarin je jouw jarenlange onderzoek, als kers op de taart, kan delen met het grote publiek."

JOLIEN VAN HOUCKE
PHD IN DE BIOLOGIE - KU LEUVEN
ZILVEREN MEDAILLE PHD CUP 2024
 

"Omgeven zijn door like-minded onderzoekers, wiens enthousiasme gewoonweg aanstekelijk werkt. Dat was mijn ervaring als ik terug denk aan de Vlaamse PhD Cup, met de glimlach op mijn mond. Onze coaches - ware krachtpatsers in schrijf-, pitch en media-technieken - deden er alles aan om ons te helpen ons onderzoek to-the-point uit te leggen, met kracht en klaarheid. Ik was al een paar keer op de radio geweest, maar na de PhD Cup stond ik veel sterker in mijn schoenen, niet alleen bij interviews, maar ook om mijn passie voor verouderingsonderzoek over te brengen aan vrienden en familie, of kortom, iedereen die het horen wil. Meedoen aan de PhD Cup is een aanrader dus. Ik heb er mijn onderzoek herontdekt, unieke skills aangeleerd en ook nauwe connecties gemaakt. Het is een onvergetelijke ervaring.

Ook na de PhD Cup stond ik versteld van hoe mijn boodschap het grote publiek had bereikt en de positieve reacties die ik daardoor mocht ontvangen. Andere wetenschappers, maar ook personen zonder wetenschappelijke achtergrond en patiënten stuurden berichten uit interesse of om aan te geven dat mijn onderzoek hun hoop geeft. En daar doen we het uiteindelijk voor: om mensen te kunnen helpen.

Onderzoek is nodig. En om met impact die boodschap over te brengen…. daar helpt de PhD Cup je bij!"

CLARA LEYNS
PHD IN DE LOGOPEDISCHE WETENSCHAPPEN - UGENT
BRONZEN MEDAILLE PHD CUP 2023


"De wondere wereld van wetenschapscommunicatie ging voor me open sinds mijn deelname aan de PhD Cup. Hier en daar volgde ik wel al eens een korte cursus of training, maar de combinatie van skills die je tijdens een intensieve PhD Cup aanleert, zijn uniek! Het is een rollercoaster waar je instapt, en je wilt er daarna niet meer uit!

De trainingen geven een enorm breed beeld over hoe je je ietwat abstracte onderzoeksresultaten kan duidelijk maken voor Jan met de pet. En dat is niet alleen handig tijdens presentaties op congressen of tijdens het schrijven van onderzoeksvoorstellen, maar ook tijdens eindejaarsfeesten wanneer familieleden terug eens vragen "En wat doe jij nu ook alweer aan den unief?" ;-)"

JOLIEN BUYSE
PHD IN DE BIOLOGIE
UGENT - ILVO
 

"Mijn deelname aan de PhD Cup heeft mij een volledig andere kijk gegeven op wetenschapscommunicatie. De workshops en trainingen gaven je tips en tricks die je meteen in al je interviews, presentaties, artikels en projectvoorstellen kunt toepassen om je boodschap zo op een vlottere manier over te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat ik er nog jarenlang de vruchten van ga plukken. En je hoeft zeker geen geboren podiumbeest te zijn om te kunnen deelnemen. Het werd mij tijdens de mediatrainingen heel duidelijk dat kleine aanpassingen, waar je zelf niet meteen aan denkt, een wereld van verschil kunnen maken.

Door mijn deelname heeft mijn onderzoek heel wat extra persaandacht gekregen en kreeg ik ook een uitnodiging om een lezing te geven, ook al haalde ik de finale niet. Kortom, ik kan het iedereen aanraden om zich in te schrijven voor de wedstrijd. Die voelt trouwens allesbehalve aan als een competitie, maar eerder als een leerrijk avontuur waarin je andere wetenschappers leert kennen die precies met dezelfde vragen en bekommernissen zitten." 

ENIS UKSHINI
PHD IN DE FYSICA
UANTWERPEN


“De PhD Cup was voor mij een ware eye-opener. Het heeft me doen realiseren hoe cruciaal het is om mijn wetenschappelijk onderzoek op een toegankelijke manier aan een breder publiek te presenteren. Deze competitie schudde me wakker en leerde me dat je academische werk in begrijpbare taal kunnen uitleggen een essentiële vaardigheid is. Niet alleen voor mijn eigen ontwikkeling als onderzoeker, maar ook voor het delen van kennis en het vergroten van maatschappelijke impact.
 
Wat de PhD Cup echt onderscheidt, is de professionaliteit en het uitgebreide netwerk dat je als deelnemer kunt opbouwen. De mogelijkheid om in contact te komen met gelijkgestemde onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines is een onschatbare meerwaarde.”
 

TILKE NELIS
PhD IN DE FILOLOGIE
KU LEUVEN


"De transferable skills die de experts ons bijbrachten tijdens de intensieve sessies mediatraining zijn een grote meerwaarde – ik zou zelfs durven zeggen: onbetaalbaar. Of je nu in de academische wereld blijft werken of daarbuiten aan de slag gaat: die vaardigheden heb je voor altijd op zak. Ik sta er soms zelf van versteld hoe vaak ik wel kan terugvallen op de technieken die ik leerde tijdens die korte maar krachtige opleiding.

Bovendien was het echt fijn om zoveel enthousiaste jonge onderzoekers uit allerlei andere domeinen te leren kennen – mensen met wie je anders misschien helemaal niet zo snel in contact zou gekomen zijn – en om samen met hen het hele traject van de Vlaamse PhD Cup te mogen doorlopen. Naast de mooie passie die elke deelnemer koesterde voor zijn of haar eigen onderzoeksgebied was er ook veel interesse voor de onderwerpen van de anderen; en de manier waarop deelnemers elkaar hielpen, en steunden, tijdens dit avontuur vond ik ronduit hartverwarmend."
 

ANNELIES AUGUSTYNS
PHD IN DE TAAL- EN LETTERKUNDE - UAntwerpen / VUB
PUBLIEKSWINNAAR PHD CUP 2023


"Tijdens het schrijven van mijn doctoraat merkte ik al zeer sterk dat ik graag meer naar buiten wou treden met mijn onderzoek. Ik ontdekte toen het concept van de PhD Cup en wist dat ik ooit mee wou doen aan deze wedstrijd. Het jaar nadat ik verdedigd had, diende ik dan ook enthousiast een artikel in… dat jammer genoeg niet weerhouden werd. Gelukkig ben ik niet iemand die bij de pakken blijft zitten. Ik vroeg dus feedback van de jury en verwerkte deze in mijn tweede versie voor het jaar nadien en kijk! In 2023 kreeg ik wél de kans om deel te nemen en beleefde ik de vierdaagse opleiding van mijn leven. De schrijf- en pitchtraining net zoals het bezoek aan de VRT en de mediaopleiding daar zullen me altijd bijblijven. De nuttige tips en tricks helpen me zelfs nu nog. Toen de wedstrijd bezig was, kreeg ik namelijk al twee aanvragen om lezingen te geven. Ik kon meteen de opgedane kennis in de praktijk omzetten en doe dat nu nog steeds met veel plezier. Heb je dus – net zoals ik – vorig jaar ingediend en weet je niet of je nog een poging zou wagen? Niet meer twijfelen! Gewoon opnieuw proberen en misschien zie ik jou dan wel bij de finale!"

NATHAN CARPENTIER
PHD IN DE CHEMIE
UGENT 


"Als liefhebber van wetenschapscommunicatie was dit een fantastische ervaring. Zeer nuttige trainingen gegeven door vakmensen die elke wetenschapper zou moeten krijgen, en met als kers op de taart een rondleiding in het kloppend hart van de VRT. Zeer leuk om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat om kijkend Vlaanderen dagelijks van hun portie televisie te voorzien. 

Tijdens de sessies kreeg ik altijd zeer nuttige en eerlijke feedback, die soms ook wat confronterend kon zijn. Dankzij de PhD Cup heb ik nu extra bagage waarmee ik aan de slag kan gaan om nog meer te groeien als publieke spreker."

PIETER SENDEN
PHD IN DE WISKUNDE
KU LEUVEN - KULAK 
 

"Al jarenlang denk ik na over hoe ik mijn onderzoek op een bevattelijke en intrigerende manier kan uitleggen aan een breed publiek. De PhD Cup vormde voor mij de ideale gelegenheid om een aantal van mijn ideeën uit te proberen. Ik ben de coaches van de mediatraining en mijn mede-kandidaten dan ook uitermate dankbaar: hun constructieve feedback over mijn ideeën heeft mij vooruit geholpen en daarbij heb ik ook nieuwe inspiratie gekregen. Ieder van hen mij ook door zijn/haar eigen unieke achtergrond en ervaring zoveel bijgeleerd over wetenschapscommunicatie.

Naast schrijf- en presenteertechnieken heb ik vele andere aspecten van wetenschapscommunicatie beter leren kennen: hoe denken wetenschapsjournalisten? Wat drijft een journalist tijdens een interview? Welke vormen van wetenschapscommunicatie werken voor mij en - even belangrijk - welke niet? De organisatoren hebben met de PhD Cup dus zo veel meer dan zuiver een wedstrijd opgebouwd; het is een levendige spoedcursus over wetenschapscommunicatie als geheel, die ik bovendien mocht doorlopen in het gezelschap van mensen die allemaal een hart voor wetenschapscommunicatie hebben. Een ervaring waar ik ongelooflijk dankbaar voor ben!"