Testimonials 2019

JONAS ROELENS (UGENT)
PHD IN DE GESCHIEDENIS
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2019


Deelnemen aan de PhD Cup was een onvergetelijke ervaring. Kennismaken met andere jonge en gedreven onderzoekers uit zo’n uiteenlopende disciplines sterkte me verder in de overtuiging dat je over élk wetenschappelijk onderzoek bevattelijk kunt communiceren aan het brede publiek.

Omring door zo’n sterke concurrentie zowel de jury- als publieksprijs winnen was dan ook een waanzinnig grote eer. Een ervaring die ook nadien nog voordelen met zich meebracht, zowel binnen als buiten de academische wereld. Zo kreeg mijn onderzoek heel wat media-aandacht, polsten wetenschappelijke tijdschriften plots zelf naar artikels en kreeg ik heel wat aanvragen voor interviews en lezingen in binnen- en buitenland.

Met je resultaten naar buiten komen en daar via de PhD Cup maatschappelijke erkenning voor krijgen, geeft wat mij betreft veel meer voldoening dan je onderzoek nog maar eens voorleggen aan je academische collega’s.

MARGOT BASTIN (KU LEUVEN)
PHD IN DE PSYCHOLOGIE 
ZILVEREN MEDAILLE VLAAMSE PHD CUP 2019


Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de bevindingen van mijn onderzoek relevant zijn voor de maatschappij en ik voelde de nood om hiermee naar buiten te komen. Toch wist ik nooit hoe ik mijn boodschap bij het brede publiek kon krijgen en al helemaal niet hoe ik jaren wetenschappelijk werk beknopt en helder kon overbrengen. Dit veranderde toen ik deelnam aan de Vlaamse PhD Cup. De trainingen die deze wedstrijd biedt, hebben mij niet alleen als onderzoeker, maar ook als persoon, enorm doen groeien. Mijn bevindingen werden verspreid via verschillende mediakanalen en mijn studie kreeg gehoor. Ik kreeg na mijn deelname ook verschillende uitnodigingen voor samenwerkingen die me de kans gaven om mijn onderzoek zowel theoretisch als praktisch verder vorm te geven.
 
Workshops binnen de training zijn erg intensief en voelen bij momenten als een sprong in het diepe, maar het hele proces is enorm leerrijk. De stijgende zelfzekerheid in het overbrengen van mijn boodschap is hiervan een mooi resultaat. De kers op de taart was voor mij de onvoorwaardelijke inzet en de oprechte steun van het organiserende team, samen met de hechte banden die gevormd werden met de medekandidaten. Ik zou geen seconde twijfelen om me opnieuw in te schrijven. 

LEEN SEVENS (KU LEUVEN)
PHD IN DE COMPUTERLINGUÏSTIEK
BRONZEN MEDAILLE PHD CUP 2018


"Ik dacht altijd dat het in ontvangst nemen van mijn doctoraatsdiploma het mooiste moment van mijn carrière als jonge onderzoeker zou zijn, maar de Vlaamse PhD Cup bracht daar enkele maanden later al verandering in. De Vlaamse PhD Cup heeft mij, in de eerste plaats, een sterkere spreker gemaakt. Hoewel ik al enkele jaren mijn onderzoek presenteerde aan studenten, wetenschappers én niet-wetenschappers, voelde ik me toch niet altijd even zelfzeker en gierden de zenuwen vaak nog door mijn lijf. Dankzij de inspirerende 4-daagse mediatraining leerde ik werken aan mijn houding, stem en boodschap, en daarvan pluk ik vandaag nog steeds de vruchten op én naast mijn werk als educatief technoloog. Ik sta nu vol zelfvertrouwen voor mijn publiek en kan voortaan met volle teugen genieten van het plezier en de kracht van kennisdeling. 

Maar de Vlaamse PhD Cup betekende voor mij nog veel meer dan dat. Dat wetenschappelijke interdisciplinariteit onmisbaar is voor baanbrekend onderzoek, staat als een paal boven water. En bestaat er een mooiere basis voor interdisciplinariteit dan vriendschappen, bewondering en oprechte waardering voor elkaars werk? Ik ben de Vlaamse PhD Cup enorm dankbaar om ons over de grenzen van ons eigen onderzoeksdomein te laten kijken en ons te laten beseffen dat we, ondanks onze sterk uiteenlopende wetenschappelijke achtergronden, eigenlijk helemaal niet zo verschillend zijn. We hebben immers allemaal dezelfde missie: onze steeds veranderende wereld beter leren begrijpen en die kennis delen met iedereen die het maar horen wil. Bedankt, Scriptie vzw, voor deze verrijkende ervaring."

Pieterjan verhelst (ugent)
phd in de mariene biologie
 

Bij de start van mijn academische carrière vond ik het heel belangrijk om onderzoek te communiceren naar het brede publiek. Per slot van rekening is het doel van ons onderzoek vaak om de gemeenschap op een duurzame manier vooruit te helpen. Tussen willen en kunnen zit echter een wereld van verschil: welke schrijfstijl moet je hanteren, hoe zit de tekststructuur voor een breed publiek in elkaar, welke media gebruik je om onderzoeksresultaten te verspreiden… Via de Vlaamse PhD Cup werden voor mij die kennisleemtes opgevuld en kan ik nu efficiënter en meer georganiseerd aan de slag wanneer ik aan wetenschapscommunicatie doe. Niet alleen bleek uit de training dat een tekst voor het brede publiek structureel compleet omgekeerd is aan een wetenschappelijke publicatie, ook werd ons duidelijk gemaakt zo goed mogelijk een bepaalde kernboodschap naar voor te schuiven in plaats van ons volledig onderzoek uit de doeken te willen doen. Al deze aspecten en nog veel meer, hebben er toe geleid dat ik nu kritischer denk over mijn communicatie aan een breed publiek, maar zeker ook naar mijn peers.

LISA DEMETS (UGENT)
PHD IN DE GESCHIEDENIS
 

'De PhD Cup is veel meer dan een wedstrijd. De intensieve vierdaagse mediatraining biedt alle kandidaten een unieke kans om hun onderzoek naar een zo breed mogelijk publiek te vertalen. Wat ik erg boeiend vond, was dat je met onderzoekers uit uiteenlopende vakgebieden samenwerkt. Al snel bleek dat iedereen, of je nu een achtergrond als exacte of humane wetenschapper hebt, bij het vertalen van zijn of haar doctoraat naar een presentatie van drie luttele minuten voor dezelfde problemen kwam te staan. Je bent in die vier of zes jaar zo diepgaand met je eigen onderzoekje bezig geweest dat je haast niet meer beseft dat je jargon gebruikt. Dankzij de mediatrainingen leer je veel zeggen in weinig woorden en durf je die academische voorzichtigheid even aan de kant te schuiven om statements te maken. Je leert hoe journalisten te werk gaan en hoe je daar als onderzoeker op kunt inspelen. Zowel binnen als buiten de onderzoekswereld spreken mensen mij nog altijd aan over dit bijzonder prettige avontuur.'  

maarten muys (uantwerpen)
phd in de bio-ingenieurswetenschappen


“Met een selectie voor de Vlaamse PhD Cup kon ik geen beter einde van mijn doctoraatsonderzoek wensen. Het strijden voor de cup was een unieke ervaring die het mogelijk maakte om de resultaten waar ik 4 jaar lang op gezwoegd had nog eens in de verf te zetten voor een breed publiek.

De interactie met andere jonge toponderzoekers tijdens de mediatraining bracht nieuwe inzichten in mijn onderzoek en toonde aan dat onderwerpen uit elke wetenschappelijke discipline gebracht kunnen worden als sexy pitch. De vele workshops, gegeven door experts, zijn een geweldige mogelijkheid om uit de comfort zone te treden en snel bij te leren over communicatie, in de brede zin van het woord. Daar kwam, naast het schrijven van een artikel in EOS, ook bij dat we allemaal wel eens gecontacteerd werden door journalisten, waardoor we de opgedane kennis direct konden vertalen in de praktijk. Het krachtig leren verwoorden van de kern van mijn onderzoek hielp mij bovendien een eerste job buiten de veilige academische muren te verzilveren.

Deelname aan de PhD Cup is een geweldige ervaring die ik alle onderzoekers na het afwerken van hun doctoraat warm kan aanbevelen.”

LIEN DESTEGHE (UHASSELT)
PHD IN DE MEDISCHE WETENSCHAPPEN 


Het PhD Cup-avontuur was een onbeschrijfelijk leuke ervaring. Het was een uitstekende manier om eens iets met mijn onderzoek te doen buiten mijn comfortzone. Wetenschapscommunicatie was namelijk nog vrij onbekend terrein voor mij. Bij elke training werd ik uitgedaagd om creatief te denken en te zoeken naar oplossingen om mijn onderzoek zo duidelijk mogelijk voor te stellen. Niet altijd even eenvoudig, maar de tips en tricks van de coaches waren van onschatbare waarde. 
Ik had vooraf niet durven denken dat het zo verrijkend kon zijn om samen met een groep jonge gedreven onderzoekers samen op pad te gaan en elkaar te helpen om met ons onderzoek op een heldere manier naar buiten te komen. Ik zag het ook niet als een wedstrijd, maar als een geweldige leerschool waar ik ook zelfverzekerder van werd. Het opent ook wegen nadien. Via verscheidene kanalen werd mijn verhaal opgepikt en werd ik uitgenodigd voor lezingen of een interview in de krant. Kortom, het is een unieke ervaring en ik zou het iedereen aanraden.

STEFAN HUYGEBAERT (UGENT)
PHD IN DE KUNSTGESCHIEDENIS
 

“Het was een plezier en een voorrecht om deel te mogen nemen aan de Vlaamse PhD cup. Tijdens de verschillende intensieve trainingen kregen we vaardigheden aangereikt om helder te presenteren, schrijven, spreken en antwoorden over ons onderzoek. Die vaardigheden gebruik ik vandaag nog steeds, niet alleen wanneer ik naar een breed of lekenpubliek communiceer, maar ook bij het communiceren onder collega’s en peers. We leerden tijdens de trainingen bovendien denken als (wetenschaps-)journalisten en kregen bruikbare tips om ons onderzoek zichtbaar te maken. Daarnaast is de PhD cup ook een bijzonder fijne gelegenheid om een groep jonge collega’s buiten je eigen discipline te leren kennen en samen te timmeren aan een heldere communicatie van je wetenschappelijke boodschap. Onderweg hebben we alle zestien toch maar mooi bijgeleerd over asbestkanker, hartritmestoornissen, sodomieten, vleesvervangers en een hele boel andere onderzoeksonderwerpen waarvan ik nu oprecht kan zeggen: “Boeiend, vertel me daar meer over!”.

ELLY MARCQ (UANTWERPEN)
PhD In de medische wetenschappen


Een deelname aan de PhD Cup gaat gepaard met presenteren voor een breed publiek, jouw onderzoek verstaanbaar maken voor iedereen. En laat het nu net dat laatste zijn wat best wel een hele uitdading vormt als je dag in dag uit met je onderzoek bezig bent. De opleidingen die je krijgt tijdens je deelname helpen je hier echt wel mee. Er wordt niet alleen naar jouw onderzoek gekeken, maar ook naar jezelf als persoon en de manier waarop je dingen verwoordt. Veel van wat ik geleerd heb, pas ik nu nog steeds toe op vergaderingen of tijdens presentaties. 

De PhD Cup mag dan wel een wedstrijd zijn, maar zo heeft het binnen onze groep nooit aangevoeld. De verplichte opleidingen in het weekend waren dan ook tegelijkertijd een bijeenkomst van vrienden onder elkaar. 

ARON DENEYER (KU LEUVEN)
PHD IN DE BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN


Voor mij was de PhD Cup een unieke en vooral zeer leerrijke ervaring. Jouw boodschap omvormen tot een begrijpelijk geheel en deze vervolgens brengen naar om het even welke doelgroep is volgens mij een essentiële (misschien wel de belangrijkste) vaardigheid van elke jonge onderzoeker. Exact op deze vaardigheid wordt keihard gewerkt tijdens een 4-daagse training. De PhD Cup is dus een unieke kans om op korte tijd enorm veel “tips and tricks” te krijgen op gebied van presenteren, schrijven en omgaan met media. De wedstrijd is bovendien tot in de puntjes georganiseerd, coaches zijn gepassioneerd en er heerst een zeer aangename sfeer tussen alle kandidaten. 
In het kort, de PhD Cup is een echte aanrader voor elke onderzoeker die zichzelf wil uitdagen om uit zijn/haar comfortzone te komen en te groeien op vlak van communicatie. 
 

HELEEN VANDER BEKEN 
PHD IN DE TAALPSYCHOLOGIE (UGENT)


De PhD Cup was een verrijkende ervaring. Echt een aanrader! Op vier dagen tijd krijg je spoedcursussen van gepassioneerde professionals. In de presentatie- en schrijftraining scherp je je vaardigheden aan die je kan gebruiken binnen en buiten wetenschappelijke context. In de mediatraining mag je proeven van verschillende aspecten van de journalistiek. Zo’n ervaring is nuttig in je professionele leven, welke richting je ook uitgaat. En als bonus heb ik nu een leuk filmpje over mijn onderzoek.  

Wat me het meest zal bijblijven, is de groepssfeer. Zestien mensen van over heel Vlaanderen en uit verschillende disciplines die elkaar naar een hoger niveau tillen. We waren verwonderd over elkaars onderzoek en zagen elkaar razendsnel groeien tijdens de trainingen. Stress heb ik ervaren, concurrentie helemaal niet... Er is zelfs geknuffeld tijdens de finale!