Andy Gijbels
Andy Gijbels
Ingenieurswetenschappen

Onze robottechnologie stelt oogchirurgen in staat om tienmaal preciezer te opereren dan vandaag mogelijk is.

Ontwikkeling en validatie van robotische technologie voor veilige en succesvolle retinale veneuze Cannulatie

POPULARISEREND ARTIKEL

Robot helpt blinden opnieuw te zien

Bio

Andy Gijbels (°1987) is een ingenieur met een missie. Van kinds af aan heeft hij een onstilbare honger naar kennis en een verlangen om de toekomst op technologisch vlak mee vorm te geven. Dit vertaalde zich in een carrière als ingenieur, wetenschapper en ondernemer. Gijbels spitst zich daarbij vooral toe op het verleggen van de grenzen van de medische wereld met behulp van robotische technologie. Hij werkt momenteel aan de Robot Assisted Surgery Group aan de KU Leuven. Daarnaast is hij medestichter en vennoot van eonX, een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van hightech voor medische toepassingen en van KingsWood, een firma die houten designlampen maakt. 

Doctoraat in het kort

In mijn doctoraat werkte ik aan de ontwikkeling en validatie van robotische technologie die oogchirurgen in staat zal stellen tienmaal preciezer te opereren dan vandaag mogelijk is.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Met behulp van de verschillende systemen die ik heb ontwikkeld, kunnen oogchirurgen in de nabije toekomst aartsmoeilijke operaties die op dit moment onmogelijk zijn op een veilige manier uitvoeren. Hierdoor krijgen miljoenen blinden een kans om in de toekomst terug te kunnen zien.

Wat is er nieuw aan je werk?

Ik ontwikkelde een nieuwe robot en de dunste stalen injectienaald ter wereld waarmee chirurgen het grootste succes ooit boekten bij een uiterst complexe en uitdagende oogoperatie.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Als kind geraakte ik gefascineerd door techniek en droomde ik ervan uitvinder te worden. Ik houd er enorm van om mijn passie over te brengen op mensen rondom mij. Met de maatschappelijke waarde van dit project wil ik jong en oud bewust maken van de voordelen van robotische technologie.

VIDEO PITCH