Ik vind het enorm fascinerend om onderzoek te doen op de grens tussen ruimtevaart, kliniek en neurowetenschappen

Het effect van micrograviteit en vestibulaire aandoeningen op hersenplasticiteit bij mensen

POPULARISEREND ARTIKEL

HET BUITENAARDS BREIN BEKEKEN

Bio

Angelique Van Ombergen (°1989) is een postdoctoraal onderzoeker aan de UAntwerpen waar ze onderzoekt doet naar hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis, een project voor de European Space Agency. In parallel doet ze klinische studies rond verschillende aspecten gerelateerd aan het evenwichtssysteem. Haar onderzoek situeert zich op de grens tussen ruimtevaart, kliniek en neurowetenschappen. Na het behalen van haar doctoraat, met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, gaat ze officieel als doctor in de medische wetenschappen door het leven.  

Doctoraat in het kort

Tijdens mijn doctoraat onderzocht ik het effect van ruimtevaart en gewichtloosheid op het menselijk brein door voor én na ruimtemissies hersenscans bij kosmonauten af te nemen. In parallel onderzocht ik hersenplasticiteit bij evenwichtspatiënten, waarmee ruimtereizigers veel overlap tonen.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Mensen gaan steeds langer de ruimte in en reizen naar Mars en maankolonisatie stonden nog nooit zo uitdrukkelijk op de agenda. Daarom is het belangrijk om te weten wat er met het menselijk brein gebeurt, zodat we indien nodig maatregelen kunnen treffen om ongewenste veranderingen te minimaliseren.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Door mijn onderzoek 'aan de grote klok' te hangen, hoop ik het algemene publiek, en jongeren in het bijzonder, enthousiast te maken over wetenschap, ruimtevaart en de neurowetenschappen. Ik wil hen ook bewust maken van de diversiteit van multidisciplinair onderzoek.

VIDEO PITCH