Joodse dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog tonen aan dat, ook onder een totalitair regime, kleine verzetsdaden nog mogelijk zijn

“Overal inkrimping van de joodse levensruimte." Stedelijke ervaring in Duits-Joodse getuigenissen uit Breslau geschreven tijdens het ‘Derde Rijk’

Bio

Als 12-jarige las Annelies Augustyns (°1992) het dagboek van Anne Frank. Dit wekte bij haar de interesse om meer over de Holocaust en dagboeken van toen te weten. Die interesse groeide uit tot een passie die resulteerde in een doctoraatsonderzoek naar dagboeken uit de stad Breslau. Ze onderzocht hoe het dagelijks leven onder het nationaal-socialisme veranderde en tekstueel wordt weergegeven, wat ze in oktober 2021 succesvol verdedigde. Momenteel geeft ze les aan de Universiteit Antwerpen en in het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar. Naast de opgelegde doelstellingen uit de leerplannen, geeft ze ook graag haar passie voor dagboeken door in uiteenlopende projecten met haar leerlingen. 

Doctoraat in het kort

"Over het leven in concentratiekampen is intussen al veel geweten, maar hoe leefden Joodse mensen in Duitse steden vóór hun deportatie? Konden zij op een of andere manier creatief omgaan met de nieuwe beperkende maatregelen of waren zij volledig onderdrukt door Hitlers regime? Dagboeken uit de tijd van het nationaal-socialisme werpen een licht op deze onderzoeksvragen." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De interesse in WOII alsook in het leven onder Hitlers regime is groot. Nog steeds worden hierover nieuwe (populariserende) boeken gepubliceerd met de persoonlijke verhalen van mensen en ook mijn onderzoek brengt nieuwe elementen aan het licht over het dagelijks leven van Joodse mensen in die tijd." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"De persoonlijke verhalen in de dagboeken zorgen ervoor dat een breed publiek geïnteresseerd is, wat ik ook bij mijn eigen leerlingen merk. Bovendien tonen de dagboeken dat er nog steeds kleine verzetsdaden mogelijk zijn, hoewel we dat niet met een totalitair regime associëren en dit is vernieuwend." 

VIDEO PITCH