Diederik Coppitters
Ingenieurswetenschappen

Hoe krijgen we onze energiefactuur opnieuw onder controle? 

Robuust ontwerp en optimalisatie van hybride systemen voor hernieuwbare energie

Bio

Diederik Coppitters (°1993) behaalde in 2021 zijn doctoraat aan VUB en UMONS, waar hij zich concentreerde op robuuste ontwerpmethoden voor hernieuwbare energie. Hij zet dit onderzoek nu voort als postdoctoraal onderzoeker aan UCLouvain, waarbij hij  zich ook richt op de milieu-impact van hernieuwbare energie binnen planetaire grenzen. Naast die liefde voor energie en duurzaamheid, is hij ook gepassioneerd door wetenschapscommunicatie.

Doctoraat in het kort

"Onze energievoorziening wordt traditioneel ontworpen op basis van een voorspelbare toekomst, maar blijkt fragiel en allesbehalve optimaal te zijn wanneer de realiteit anders uitpakt. Hoe hard de wind zal waaien, hoe sterk de gasprijs zal schommelen en hoe jouw energiefactuur er morgen zal uitzien, is voor iedereen een raadsel." 

"Gelukkig hoeven we de toekomst niet te voorspellen om onze energieprijzen van die rollercoaster af te helpen. We moeten, zoals ik in mijn doctoraat deed, op zoek gaan naar robuuste ontwerpmethoden voor onze energiesystemen, om zo ontwerpen te vinden die het minst kwetsbaar zijn voor onverwachte veranderingen. Mijn onderzoek toont aan dat de inzetten op hernieuwbare energie en energieopslag de belangrijkste garantie biedt voor een stabiele, veerkrachtige energiemix." 
 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De recente energiecrisis, met de torenhoge energieprijzen en dreigende tekorten, legde de kwetsbaarheid van onze huidige energievoorziening duidelijk bloot. Mijn onderzoek naar robuuste energiesystemen mikt op ontwerpen die consistent presteren, ongeacht wat de toekomst brengt."

 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Met de energietransitie in volle gang zijn er nog veel vragen bij het publiek. Zo vragen veel mensen zich onder meer af hoe we onze energiefactuur opnieuw onder controle kunnen krijgen. Ik wil helderheid scheppen in dit complexe landschap en de voor- en nadelen van nieuwe energietechnologieën verduidelijken, met speciale aandacht voor hun prestaties in een onzekere toekomst."

 

VIDEO PITCH