Doris Vandeputte
Bio-ingenieurswetenschappen

Wetenschap wekt de nieuwsgierigheid van mensen en stimuleert hen om zich meer te informeren

Identificatie van covarianten in het humane darm microbioom

POPULARISEREND ARTIKEL

JOUW KAKJE ZET DE STANDAARD

Bio

Doris Vandeputte (°1989) zoekt graag uit hoe dingen ineen zitten en hoe ze verbeterd kunnen worden. Het liefst werkt ze samen met andere enthousiaste mensen aan iets waarvan ze denkt dat het wat zal bijdragen aan de maatschappij. Opgeleid als bio-ingenieur aan de VUB, en met een doctoraat van de KULeuven op zak, probeert ze in het VIB-labo van Prof. Jeroen Raes het onderzoek naar darmziektes vooruit te helpen. Haar onderzoek focust op de bacteriën in onze darm en de verschillen in samenstelling daarvan bij gezonde mensen. Door in kaart te brengen welke factoren de darmflora samenstelling beïnvloeden in gezonde mensen, helpt ze mee aan een verbeterde detectie van signalen die kunnen wijzen op ziektes. 

Doctoraat in het kort

Mijn onderzoek focust op de bacteriën in onze darm en de verschillen in samenstelling daarvan bij gezonde mensen. Ik breng in kaart welke factoren deze samenstelling beïnvloeden. Onder meer ons dieet en onze medicatie zijn belangrijk, maar ook de consistentie van onze stoelgang speelt een grote rol.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Je weet niet wat 'anders' is, als je niet weet wat 'normaal' is. Om te weten hoe een zieke van een gezonde darmflora verschilt, moet je eerst de normale variatie inschatten. De kennis opgedaan tijdens mijn doctoraat helpt nu studies naar darmziektes door verbeterde studie- opzet en data-analyse. Zo kunnen signalen die wijzen op ziektes nu sneller opgespoord worden.

Wat is er nieuw aan je werk?

Ik identificeerde enkele belangrijke factoren die de samenstelling van de darmflora beïnvloeden. Dat was nog volledig onbekend terrein en sommige daarvan werden zelfs helemaal over het hoofd gezien. Daarnaast ontwikkelde ik ook een nieuw toestel dat het voor zowel patiënten als laboranten gemakkelijker maakt om stoelgangstalen te nemen.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Ik vind het belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek media-aandacht krijgt, gezien het grote maatschappelijke belang ervan. Het wekt de nieuwsgierigheid en het stimuleert mensen om zich verder te informeren. Ik denk dat duidelijke communicatie over wetenschap het draagvlak voor goed wetenschappelijk onderzoek vergroot, en daar werk ik graag aan mee. Bovendien steunt mijn onderzoek op de vrijwillige bijdrage van duizenden mensen. Ik ben hen erg dankbaar voor hun onbaatzuchtige hulp en informeer hen graag over onze vorderingen.

VIDEO PITCH