Heleen Dewitte
HELEEN DEWITTE
Farmaceutische en medische wetenschappen

In mijn doctoraat gingen we afweercellen opjutten om de strijd met kanker aan te gaan.

Ontwikkeling en evaluatie van immunotherapeutische beeldvorming voor kankervaccinatie

Bio

Heleen Dewitte (°1987) studeerde in 2010 af als master in de geneesmiddelontwikkeling (farmacie) aan de Universiteit Gent. In 2010 vatte ze een multidisciplinair doctoraatsproject aan, waarvoor de begeleiding gedeeld werd tussen de UGent en de VUB. Na een succesvolle verdediging in februari 2015, behaalde ze een FWO-mandaat als postdoctoraal onderzoeker, opnieuw met een aanstelling aan beide universiteiten.

Doctoraat in het kort

In immuuntherapie wordt het afweersysteem van een patiënt ingezet in de strijd tegen kanker. In mijn doctoraat ontwikkelde en testte ik nieuwe methoden om dit op een meer universele en doelgerichte manier te doen.
 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Kanker blijft een van de belangrijkste doodsoorzaken in het Westen. Immuuntherapie is erg beloftevol, maar de tijdrovende en dure productieprocessen beperken het gebruik van deze behandeling. Daarom is er nood aan nieuwe technieken om dit efficiënter en meer universeel toepasbaar te maken.

Wat is er nieuw aan je werk?

We ontwikkelden in het lab twee nieuwe, traceerbare en slimme systemen om afweercellen snel en efficiënt op te jutten in hun strijd tegen kanker.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Wetenschap staat ten dienste van de mensheid. Helaas komen de resultaten van wetenschappelijk onderzoek maar zelden tot bij het grote publiek. Ik zie de Vlaamse PhD Cup als een uitgelezen kans om ook niet-wetenschappers te informeren en te tonen welk onderzoek aan onze universiteiten wordt uitgevoerd.

VIDEO PITCH