Door hersenveroudering in een klein visje te bestuderen, kunnen we nieuwe therapieën vinden voor hersenziekten als Alzheimer

Heropstarten van neuroregeneratie in het verouderde killivis brein

Bio

Jolien Van houcke (°1993)  introduceerde in 2018 een nieuw verouderingsmodel in Vlaanderen, de killivis. Met veel toewijding ontsluierde ze de geheimen van hersenveroudering, waardoor ze in 2021 met glans haar doctoraat behaalde. Voor haar pionierswerk won ze de Prijs Wetenschap en Innovatie van de Faculteit Wetenschappen aan de KU Leuven en wordt ze de Vlaamse killivis godmother genoemd. Ook nu werkt ze als postdoctoraal onderzoeker verder om veroudering om te keren in de killivis.

 

Doctoraat in het kort

"De killivis is een uniek studie-object omwille van zijn korte levensduur en zijn verouderingskarakteristieken, die erg lijken op die van de mens. Dankzij het bestuderen van de verouderde hersenen in de killivis, kon ik een nieuwe strategie vinden om de hersenen te verjongen en zo nieuwe hersencellen aan te maken. Deze bevindingen kunnen later vertaald worden naar ouderen die lijden aan hersenziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer."

 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Door de vergrijzing van onze samenleving zien we steeds meer ouderen met hersenziekten. Deze ziekten zijn nog steeds ongeneeslijk en brengen daarom hoge socio-economische kosten met zich mee. Het verjongen van de hersenen is een mogelijke therapie om deze ziekten tegen te gaan."

 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Het is belangrijk om het brede publiek te laten zien waartoe minder toegepast onderzoek, het zogenaamde basisonderzoek, zoal kan leiden. Zelfs door het brein te bestuderen in een klein, snel verouderend visje, kunnen nieuwe therapieën voor ouderdomsgerelateerde hersenziekten gevonden worden."

 

VIDEO PITCH