Thomas Decru
Ingenieurswetenschappen - elektrotechniek

Met één paper haalden we SIKE, een protocol voor cybersecurity dat al tien jaar als extreem veilig werd beschouwd, volledig onderuit

ASPECTEN VAN CRYPTOGRAFIE GEBASEERD OP ISOGENIEËN TUSSEN ELLIPTISCHE EN HYPERELLIPTISCHE KROMMEN

Bio

Thomas Decru (°1988) is een wiskundig cryptograaf aan de KU Leuven, gespecialiseerd in isogeniegebaseerde cryptografie. Dit is een soort beveiliging bedoeld om computers te beschermen van aanvallen van quantumcomputers. Zijn grootste doorbraak was de aanval op SIKE, één van de acht kandidaten in de running om als postquantum standaardbeveiliging gebruikt te worden.

Doctoraat in het kort

"Isogeniegebaseerde cryptografie is een nieuwe beveiligingsmethode bedoeld om aanvallen van krachtige quantumcomputers te kunnen weerstaan. Omdat deze gebruik maken van complexe wiskundige objecten is het broodnodig om deze zo efficiënt mogelijk te krijgen zonder hun veiligheid aan te tasten. In mijn doctoraat bespreek ik verschillende methodes om deze praktischer te maken, en bekijk ik ook de impact van de hogerdimensionale versies van deze wiskundige objecten."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Door de ontwikkeling van quantumcomputers zullen binnen 5 à 10 jaar veel van de digitale beveiligingsprotocollen vervangen moeten worden. Mijn onderzoek legt de focus op het efficiënt maken van deze protocollen en het bestuderen van hun veiligheid."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik vind het leuk om de wiskundige kant van cybersecurity aan de mensen uit te leggen. Bovendien staan er de komende jaren veel veranderingen achter de schermen te gebeuren. Het publiek informeren dat het nét iets trager gaat, maar veiliger is dan voorheen lijkt me ook zeker nuttig."