Met mijn onderzoek heb ik de sidekicks van de tumor kunnen identificeren en zo staan we weer iets verder in onze strijd voor een wereld zonder kanker

Het immuuntherapeutische potentieel van CD70 ontrafelen als doelwit in solide maligniteiten

POPULARISEREND ARTIKEL

TUMORHANDLANGERS ONTMASKERD

Bio

Julie Jacobs (°1989) is een gepassioneerd kankeronderzoekster aan de Universiteit Antwerpen. Ze is gedreven in haar onderzoek naar nieuwe strategieën om het immuunsysteem te versterken tegen kanker. Daarbij onderzoekt ze het potentieel van een eiwit, CD70 genaamd, als nieuw doelwit in de strijd tegen dikkedarmkanker. Dit werk zet ze sinds 2018 als post-doctorale onderzoekster verder.

Doctoraat in het kort

Bij dikkedarmkanker bestaat er een nauwe interactie tussen tumorcellen en 'normale' cellen in hun omgeving. Tijdens mijn onderzoek heb ik een groep cellen in deze omgeving kunnen opsporen die het eiwit CD70 op hun oppervlak dragen. Ik ontdekte dat de cellen met dit CD70-eiwit uitzaaiingen van de tumor bevorderen en een aanval van ons immuunsysteem belemmeren. Die ontdekking is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een nieuwe behandelingsstrategie voor dikkedarmkanker.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Jaarlijks sterven meer dan 2.500 Belgen aan dikkedarmkanker wat het de derde meest dodelijke kanker in België maakt. Er is dus dringend nood aan nieuwe effectieve behandelingen voor deze patiënten. De inzichten uit mijn onderzoek zullen ons helpen om de tumor gerichter aan te vallen en zo de overlevingskansen van patiënten te verbeteren.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Mijn onderzoek was niet mogelijk geweest zonder giften voor kankeronderzoek, met ‘Kom op tegen Kanker’ als belangrijke sponsor. Ik wil iedereen via de PhD Cup laten zien welke vooruitgang er met die steun geboekt is en zo iedereen warm maken om te blijven investeren in onderzoek… want onderzoek loont!