Julie Legrand
Ingenieurswetenschappen: robotica

Ik ontwikkelde het kleinste robotische, flexibele instrument ooit gemaakt voor sinuschirurgie

EENHANDIGE, FLEXIBELE, CONTROLEERBARE INSTRUMENTEN VOOR BEPERKTE WERKRUIMTE CHIRURGIE

Bio

Julie Legrand (°1994) behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur in de elektromechanica aan de Université Catholique de Louvain-La-Neuve. Ze promoveerde vervolgens aan de KU Leuven met een doctoraat over robotische, flexibele instrumenten voor minimaal invasieve chirurgie, dit met steun van het FWO.

Doctoraat in het kort

"In mijn doctoraat ontwierp ik uiterst kleine, robotische, flexibele instrumenten voor neus-, keel- en oorchirurgie. Om deze instrumenten voldoende klein te krijgen moest ik met nieuwe lineaire actuatoren, geïntegreerde sensoren en algoritmes op de proppen komen. In samenwerking met chirurgen kwam zo het kleinste robotische, flexibele instrument ooit gemaakt voor sinuschirurgie tot stand."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Chirurgen doen al het mogelijke om hun patiënten de beste zorg te geven, maar sommige weefsels zijn heel erg moeilijk bereikbaar. Grote incisies zijn op heden soms onvermijdbaar. Door de ontwikkeling van nieuwe, robotische, flexibele chirurgische instrumenten kunnen meer ingrepen gebeuren op een minimaal invasieve manier. Zo kunnen we complicaties of langdurig herstel verder beperken." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Robotchirurgie is weinig bekend bij de bevolking. Ik wil graag tonen dat robotchirurgie niet alleen gaat over de grote, rigide robots die we ons allemaal inbeelden, maar ook over de kleine, flexibele robots die de dokters de mogelijkheid geven om een ingreep uit te voeren zonder zichtbare littekens."