Met mijn onderzoek wil ik aantonen dat waterzuivering een complex proces is. Zo hoop ik mensen bewuster met water te laten omspringen

Puls of geen puls? Stapsgewijze voeding voor de biologische zuivering van petrochemisch- en tankreinigingsafvalwater.

Bio

Michel Caluwé promoveerde in juni 2017 als doctor in de industriële wetenschappen chemie/biochemie aan Universiteit Antwerpen. Ondertussen werkt hij er aan de opleiding chemie/biochemie als expert waarbij hij industrie, onderzoek en onderwijs ondersteunt bij het oplossen van wetenschappelijke vraagstukken.

Doctoraat in het kort

Het doel van mijn onderzoek was om te bekijken hoe we bacteriën beter kunnen inzetten om industrieel afvalwater te zuiveren. Ik slaagde er o.a. in om bacteriën in een korrelstructuur te laten groeien waardoor ze vervuild water beter konden zuiveren, de zuiveringsinstallaties kleiner zijn en er bovendien minder energie nodig is om dit proces te voltooien.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

De resultaten van mijn onderzoek maken het mogelijk om industriële waterzuiveringsinstallaties verder te verbeteren zodat ze efficiënter en meer duurzaam werken. Hierdoor kunnen we de impact van mijn en uw afvalwater op het milieu verder verminderen.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Water, proper water, is één van de drijfveren van al het leven op onze planeet. Met mijn onderzoek wil ik mensen laten nadenken over de impact die ze hebben wanneer ze water verbruiken en dus bevuilen, om hen zo bewuster te maken over hun waterconsumptie. Waterzuivering is een duur en complex proces en afval vermijden blijft de boodschap.

VIDEO PITCH