Door het grote stigma rond leverfalen, ontdekken mensen leverproblemen vaak té laat
Biopolymeer-gebaseerde hydrogel inkten voor leverweefselregeneratie
In mensentaal:
Mini-levers als hoop bij leverfalenBio
Geneesmiddelenontwikkeling boeide Nathan Carpentier (°1994) enorm. Daarom deed hij zijn thesis bij Janssen Pharmaceutica. Dat vormde een opstapje naar een doctoraat in de regeneratie van leverweefsel. Zo kon hij onderzoek naar geneesmiddelen combineren met zijn passie voor polymeerchemie. Naast zijn doctoraat was hij zeer actief bij de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging en deed hij veel ervaring op in wetenschapscommunicatie. Zo was hij edutainer tijdens de wetenschapsquiz.
Doctoraat in het kort
"Het doel van mijn doctoraat was om leverweefsel te ontwikkelen, om een alternatief te bieden aan het heersende tekort aan donororganen voor levertransplantaties. In mijn onderzoek gebruikte ik stamcellen die zeer snel kunnen worden opgekweekt in een draagstructuur waarin ze transformeren tot levercellen. Hiervoor heb ik de eigenschappen van leverweefsel onderzocht, om nadien materialen te ontwikkelen met dezelfde eigenschappen die ervoor zorgen dat deze stamcellen kunnen groeien tot gezonde mini-levertjes."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Leverfalen is een groot probleem, en eist jaarlijks 2 miljoen levens. Er is nood aan alternatieven voor donorlevers, gezien het nijpende tekort. Tijdens mijn doctoraat vormde ik een brug tussen experten in verschillende onderzoeksvelden om zo dit multidisciplinaire onderzoek een boost te geven."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Het is een belangrijke plicht van wetenschappers om het publiek te informeren over hun onderzoek. Ook is het nodig om mensen te informeren over leverfalen, waar nog een groot stigma rond heerst gezien de associatie met alcohol en druggebruik. Hierdoor ontdekken mensen leverproblemen vaak te laat."