Het belang van wiskunde draait niet enkel om formules en rekentechnieken. Ook zuiver wiskundig onderzoek bewijst haar nut voor de maatschappij

Hoe bepaalt de structuur van een groep zijn Reidemeisterspectrum?

Bio

Pieter Senden (°1997) is al van jongs af aan geïntrigeerd door wiskunde, zowel door haar kracht als door haar elegantie. Hij gaat door het leven met een kinderlijke nieuwsgierigheid naar het hoe, het wat en het waarom van de wereld en haalt veel voldoening uit het bevredigen van die nieuwsgierigheid, of het nu die van hem of van iemand anders is.

 

Doctoraat in het kort

“In mijn onderzoeksgebied is er een wiskundige machine waarvan we niet goed weten hoe die werkt. We kunnen er enkel een wiskundig object, genaamd een groep, insteken en dan geeft de machine een collectie ingewikkelde uitdrukkingen terug, maar we weten niet hoe de machine die uitdrukkingen opstelt. Om de interne werking van die machine beter te begrijpen, hebben wiskundigen er replica’s van gemaakt. Als we in zo’n replica een groep steken, geeft ze vereenvoudigde versies van die ingewikkelde uitdrukkingen terug, maar tot dusver werkte elke replica slechts voor een beperkt aantal groepen. In mijn doctoraat heb ik krachtigere replica’s gemaakt die voor grotere aantallen groepen werken en zo krijgen we meer inzicht in de interne werking van de originele machine.” 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De relevantie van mijn doctoraat zal zich pas over een paar jaar kunnen uiten en juist dat maakt het vandaag zo relevant. Het kost tijd om van theoretische resultaten naar toepassingen te gaan en hoe later we die theoretische resultaten vinden, hoe langer de toepassingen op zich laten wachten."

 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Door de STE(A)M-beweging (Science, Technology, Engineering, Arts & Maths) is er aandacht gekomen voor het belang van wiskunde, maar daarbij is de illusie ontstaan dat dat belang vooral om formules en rekentechnieken draait. Ik wil die illusie doorbreken en tonen hoe zuiver wiskundig onderzoek hoofdzakelijk haar nut bewijst voor de maatschappij."